Кралица Елизабет ІІ откри Център срещу кибер престъпления

Кралица Елизабет ІІ откри Център срещу кибер престъпления

Кралица Елизабет ІІ откри Център срещу кибер престъпления

Кралица Елизабет ІІ откри щаб квартирата на новия национален Център по кибер сигурност (NCSC). Неговата задача е да осигури по-голяма защита на Великобритания от хакерски атаки и да координира действията при подобни инциденти.

„Искаме Великобритания да стане най-трудната мишена“, заяви шефът на центъра Кийрън Мартин през Би Би Си.

Според центъра около 60 пъти всеки месец Великобритания става цел на хакерски атаки – т.е. средно 2 пъти на ден. През последните три месеца NCSC е засякъл 188 подобни нападения от втора и трета категория, през това време не е имало атака от първа категория – с най-висока опасност.

Центърът заработи през октомври миналата година, но едва сега служителите се нанесоха в новата си сграда до гара "Виктория" в центъра на Лондон.

Финансовият министър Филип Хамънд отбеляза, че хакерската заплаха расте и се засилва. "Сблъскваме се с големи кражби на лични данни, атаки от представители на враждебни държави, събиране на данни за критично важни обекти на националната инфраструктура“, коментират Кийрън Мартин.

В момента Центърът разследва най-мащабното кибер престъпление във Великобритания досега – източването на 2,5 млн. британски лири от банка Tesco.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ