Крайнодесни и социалдемократи обединяват сили за свалянето на австрийския канцлер Себастиан Курц

Крайнодесените в Австрия ще обединят сили със социалдемократите в парламента за сваляне на канцлера консерватор Себастиан Курц, предаде ДПА, като се позова на източници от АПС.

По-рано новият лидер на Австрийската партия на свободата (АПС) Норберт Хофер, каза, цитиран от Франс прес, че тя смята да подкрепи левицата в парламента при днешния вот на недоверие към правителството, поискан от Курц преди насрочените предсрочни избори заради "руския" корупционен скандал с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе.

Двама депутати от АПС, Валтер Раух и Давид Лазар, заявиха, че колегите им от партията ще гласуват единодушно в подкрепа на вота на недоверие, съобщи Ройтерс. Дебатите по вота вече текат.

Снощи Австрийската социалдемократическа партия обяви, че ще подкрепи вота на недоверие. Двете формации разполагат заедно с абсолютно мнозинство в парламента, отбелязва Франс прес.

В резултат на публично разпространен преди седмица видеозапис, компрометиращ АПС, управляващата коалиция на консерваторите и крайната десница се разпадна и за септември са планирани предсрочни избори.

Припомняме, че водената от Курц Австрийската народна партия спечели изборите за европейски парламент в страната, привличайки 35,4% от вота. След нея се нареждат Австрийската социалдемократичен партия с 23,6 процента, Австрийската партия на свободата с 18,1 процента, Зелените - 13 процента и НЕОС - 8,1 процента, информира БТА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ