Курц поиска главата на вътрешния министър на Австрия

Курц поиска главата на вътрешния министър на Австрия

Курц поиска главата на вътрешния министър на Австрия

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че иска отстраняването от поста на вътрешния министър Херберт Кикъл, който е представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), предадоха световните агенции.

Курц каза, че е предложил на австрийския президент Александър Ван Дер Белен да отстрани Кикъл от поста му. В Австрия президентът е този, който има правомощията да предприема подобни стъпки, посочва Ройтерс.

Курц мотивира решението си с това, че Кикъл е замесен в събитията от скандалния видеозапис с бившия лидер на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, който допреди броени дни беше вицеканцлер на Австрия, допълва ТАСС.

Канцлерът допълни, че отстраняването на Кикъл цели да гарантира пълното разследване по случая с видеото за корупционен скандал, в който бе замесена крайнодясната партия и да се постигне пълна прозрачност по случая, посочват ДПА и АП.

Курц обяви, че е готов да продължи работата на кабинета си като правителство на малцинството след оставката на вътрешния министър и да смени всички министри от АПС с експерти до произвеждането на предсрочни парламентарни избори, допълва ТАСС.

След новината на Курц всички останали министри от Австрийска партия на свободата подадоха оставки.

До кризата в Австрия се стигна, след като в петък се появи видео, в което се говори за предполагаемо руско финансиране за австрийската крайна десница, на която главен секретар е Кикъл. В кадрите, излъчени в петък от германски медии, се виждаше популисткият лидер на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, видимо пийнал и заснет със скрита камера по време на среща във вила в Ибиса, да показва, че е склонен да предостави договори за обществени поръчки в Австрия в замяна на руска финансова подкрепа за неговата формация. Заради скандала Щрахе подаде оставка като партиен лидер и като вицеканцлер.

Същевременно днес Памела Ренди-Вагнер, ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия, най-голямата опозиционна партия в Австрия, поиска оставката на самия Курц и каза, че това ще е единственото добро и трайно решение на настоящата политическа криза в Австрия, предаде ДПА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ