Ливан назначава премиер под зоркия поглед на Макрон

Ливан назначава премиер под зоркия поглед на Макрон

Ливан назначава премиер под зоркия поглед на Макрон

Ливанският посланик в Германия, Мустафа Адиб, трябва да бъде назначен за министър-председател днес, часове преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната, предаде „Ройтерс“.

Адиб се очерта като фаворит за премиер, след като в неделя спечели подкрепата на най-големите политически групи, както и тази на предшественици на поста, включително Саад ал-Харири, чиято формация „Движение за бъдеще“ е подкрепяна от Прогресивната социалистическа партия и от шиитската партия „Хизбула“, финансирана от Иран и Сирия. Той призова за бързо формиране на кабинет след среща с държавния глава Мишел Аун.

Гласуването бе проведено след като Макрон призова лидерите да се споразумеят за кандидат за министър-председател. Той ще пристигне в Ливан по-късно днес, за да окаже натиск върху политическата власт за създаването на ново правителство и прилагането на спешни реформи – искания, които населението изрази с протестите си след двете мощни експлозии на морското пристанище в Бейрут, отнели живота на около 190 души в началото на август. Тогава френският президент организира извънредна визита, по време на която се срещна с протестиращи и обеща да използва властта си, за да предложи „нов политически пакт“.

Ливан се бори с финансова криза от края на миналата година, когато валутата потъна с около 80%, а банковата система беше парализирана, с което повиши бедността и безработицата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ