Лондон обвини официално Кремъл за атаката с вируса NotPetya

Лондон обвини официално Кремъл за атаката с вируса NotPetya

Лондон обвини официално Кремъл за атаката с вируса NotPetya

Британското външно министерство официално обвини руските власти за мащабната кибер атака с вируса-изнудвач NotPetya, който през юни м.г. зарази стотици хиляди компютри по света.

Няколко седмици преди това друг вирус-изнудвач WannaCry удари британските болници и администрация от националната здравна система.

"Правителството стига до извода, че отговорността за разрушителната атака на NotPetya през юни 2017 г. носят руските власти и руската армия“, заяви снощи зам.-министъра на външните работи Тарик Ахмад, цитиран от Би Би Си.

Десетки организации в Обединеното кралство станаха жертви на вируса, включително пощенските служби, рекламни, юридически, логистични и финансови компании. Най-тежък обаче беше ударът в Украйна - почти ¾ от случаите на заразяване са били именно там.

Според Форин офис кибер атаката е била само маскирана като изнудване. Истинската цел на вируса е било не получаването на откуп, а нарушаването на работата на заразените институции и офиси. В Украйна вирусът засегна работата на държавната администрация, финансовия и енергийния сектор.

Вирусът се разпространи в компании и организации из цяла Европа, като стигна включително и до Русия.

Пускането на вируса наруши работата на организации в цяла Европа и нанесе щети за стотици милиони британски лири, подчерта зам.-министърът.

По думите му Кремъл поставя Русия в пряка опозиция на Запада и се опитва тайно да го разруши.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ