Лукашенко и Путин се срещат в руския курорт Сочи

Лукашенко и Путин се срещат в руския курорт Сочи

Лукашенко и Путин се срещат в руския курорт Сочи

Александър Лукашенко пристигна в руския курорт Сочи, където ще се срещне за разговор на четири очи с Владимир Путин. Това е първата визита зад граница на президента на Беларус след преизбирането му на поста за 6-и пореден мандат – събитие, което предизвика остро обществено недоволство.

Лидерите на двете страни проведоха 6 разговора от началото на протестите насам, в началото на септември руският премиер Михаил Мишустин посети Минск, а по-рано външният министър на Беларус, Владимир Макей, пътува до Москва, пише ТАСС.

От изявление на Кремъл става ясно, че Лукашенко и Путин ще обсъдят ключови въпроси за по-нататъшно стратегическо партньорство и съюз между държавите им. „Специален фокус ще бъде поставен върху изпълнението на големи съвместни проекти в търговско-икономическата, енергийната и културно-хуманитарната сфера, както и перспективите за насърчаване на имиграционните процеси в рамките на Съюза“, пишат от пресслужбата.

Последната среща на лидерите е от 30 юни, когато държавният глава на Беларус присъства на откриването на Мемориала на Ржев в Тверска област.

Междувременно 5-а поредна седмица продължават демонстрациите в Минск. По информация на „Ройтерс“ в неделя над 100 хил. протестиращи са излезли на улиците, за да изкажат недоволството си към управлението. От тях задържани са били над 400 души.

Миналия месец по молба на Лукашенко Москва сформира „резерв от полицейски сили“, който да бъде използван при необходимост.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ