Мадрид и Каталуня скачат в неизвестното

Мадрид и Каталуня скачат в неизвестното

Мадрид и Каталуня скачат в неизвестното

Вторият и последен ултиматум на Мадрид към Каталуня изтича днес в 10,00 часа местно време.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон трябва да отговори дали е обявил независимост в речта си пред парламента на автономията на 10 октомври.

Вицепремиерката на централното правителство Сорайа Саенс де Сантамария предупреди, че Пучдемон е трябвало да отговори на прост въпрос, но той още не в състояние да го направи. Ако не го стори, правителството в Мадрид ще приложи параграф 155 от Конституцията, с който ще отнеме автономното управление на Каталуня. Текстът, гласуван през 1978 г., не е прилаган никога досега. Той дава право на правителството да поеме управлението на регион, който се бунтува срещу закона.

„Фигаро“ описва няколко сценария за действията на централното правителство, като цитира и спекулациите в испанските медии.

Според „Ел Мундо“ премиерът Мариано Рахой смята да замени каталанското правителство с нов преходен партиен екип или с технократи.

Каталунският „Ла Вангуардия“ прогнозира, че всеки испански министър ще контролира съответния ресор в автономната област чрез свой пълномощник.

„АБС“ пише, че социалистите, които подкрепят Райхой и десницата в спора с Каталуня, предлагат да се създаде ad hoc нов министерски пост за автономния регион в рамките на испанското правителство.

Изобщо не е ясно какво ще се случи с каталунския парламент. Не е ясно как ще бъде наложен контрол над изпълнителната власт, ако са в сила законодателните функции на парламента, доминиран от сепаратистите.

Подмяната на каталунските власти от неопределена все още структура няма да е незабавна. Мадридското правителство първо трябва да определи мерките, които ще предприеме, после да ги предложи на председателя на Сената, който да възложи на парламентарна комисия да ги проучи. След това предстои гласуването им на пленарна сесия. Цялата процедура може да продължи една седмица.

Вчера правителствени източници съобщиха, че са готови да се откажат от чл. 155, ако Пучдемон се съгласи на предсрочни избори.

Регионалният външен министър Раул Ромева изключи варианта за „нормални регионални избори“ и така остави отворена вратата за „конституционни“ избори, предвидени в предизборната програма на управляващата сепаратистка коалиция в Каталуня.

„Правителството на Рахой би искало да избегне чл. 155, но сепаратистите по-скоро имат интерес от прилагането на конституционния текст, смятат испански анализатори.

В крайна сметка е сигурно, че ще има избори. Фактът, че ще бъдат представени като атака срещу каталунските институции, увеличава шансовете им да ги спечелят с голямо мнозинство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ