Макрон иска френският да стане официалният език на ЕС

Макрон иска френският да стане официалният език на ЕС

Макрон иска френският да стане официалният език на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон иска да върне на френския статуса на официален език в европейските обществени и политически институции, какъвто имаше до приемането на Великобритания в общността  през 1973 г. Промяната може да настъпи след развода на британците с ЕС, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Изданието цитира думите на Макрон, че английският език никога не е доминирал толкова силно в Брюксел, колкото сега, при обсъждането на Брекзит. Тази доминация обаче не била неизбежна.

Изданието напомня, че сега английският е официален език за 12,8% от жителите на ЕС, а след Брекзит той ще остане втори официален език само в 2 страни - Ирландия и Малта, където живее 1,2% от населението. В същото време обаче езикът на Шекспир е най-изучаваният чужд език в Европа – учат го над 80% от децата в началните училища и над 95% - в средните. 81% от всички документи на ЕС са на английски, въпреки че само 2,8% от служителите на администрацията на общността са британци.

Позицията на Макрон беше подкрепена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, роден в Люксмебур, където официалните езици са три – френски, немски и люксембургски. "Защо езикът на Шекспир да превъзхожда езика на Волтер? Сгрешихме, като избрахме английския“, каза Юнкер в интервю за френска телевизия неотдавна, което сега WSJ припомня.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ