Макрон поема на изток, а Шолц – на запад за лидерски срещи

Макрон поема на изток, а Шолц – на запад за лидерски срещи

Макрон поема на изток, а Шолц – на запад за лидерски срещи

Лидерите на двете най-големи европейски икономики поемат в две различни географски посоки – на изток и на запад, за важни лидерски разговори, свързани с напрежението между Русия и Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц се отправя към Вашингтон за първи път, откакто заема поста, и ще се срещне с американския президент Джо Байдън в Белия дом в рамките на днешния ден. Междувременно Еманюел Макрон отива в Москва, където ще се види с Владимир Путин, а утре пътува за Киев.

В интервю за „Вашингтон пост“, публикувано преди часове, Шолц заявява, че именно Германия е най-силният икономически поддръжник на Украйна, както и че страната има най-големия бюджет за отбрана в континенталната част на Европа. Канцлерът потвърди още веднъж и готвената координирана реакция на Запада в случай на руска инвазия в Украйна.

Еманюел Макрон на свой ред се надява на „историческо решение“ на украинската криза по време на посещението си в Москва. В интервю за „Журнал дьо Диманш“ през уикенда той каза още, че ситуацията днес е много по-различна, отколкото през 2008 г. или 2014 г., визирайки руската офанзива в Грузия и анексирането на Крим. Тогава според френския държавен глава е ставало дума за „остри фази на военни операции“, докато сега се наблюдава ескалация на напрежението и струпване на военни по украинската граница. „Геополитическата цел на Русия днес очевидно не е Украйна, а да се изяснят правилата за съвметно съжителство с НАТО и ЕС“, смята Макрон. Вчера той разговаря с Джо Байдън.

Макрон и Шолц се срещнаха в края на януари и се обединиха около необходимостта от деескалация на напрежението с Русия, но предупредиха и че се готви „общ отговор“ в случай на евентуална агресия.

„Призоваваме за деескалация на напрежението и искам също да кажа колко обединени са Германия и Франция по този въпрос“, каза Макрон тогава. Дни по-късно започна неговата поредица от общо три телефонни разговора с Путин. Основната тема беше гаранциите за сигурност, искани от Русия. По време на последната дискусия от 3 февруари руският президент е подчертал „провокативните изявления и действия от ръководството в Киев“ според съобщение на Кремъл.

Двете посещения днес ще се състоят на фона на предупреждения от Щатите, публикувани от „Вашингтон пост“ и „Ню Йорк Таймс“, че Русия е във финални етапи от приготовленията за атака срещу Украйна.

В Москва Макрон ще се натъкне на сложни преговори, особено след като миналия петък Путин използва посещението си за откриването на зимното издание на Олимпийските игри в Пекин, за да се срещне с китайския президент Си Дзинпин. В съвместно изявление те изразиха взаимна подкрепа за външните си политики. Стана ясно и че Русия подготвя сделка за засилване на доставките на газ за Китай.

На 7 февруари ще се състоят още няколко ключови срещи – в Киев ще бъде външният министър на Германия, Аналена Бербок. Тя ще се срещне с украинския си колега Дмитро Кулеба и с президента Володимир Зеленски. Американският държавен секретар Антъни Блинкън посреща Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ