Макрон след срещата със Зеленски: Разрешаването на украинската криза може да отнеме месеци

Макрон след срещата със Зеленски: Разрешаването на украинската криза може да отнеме месеци

Макрон след срещата със Зеленски: Разрешаването на украинската криза може да отнеме месеци

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че всяко разрешаване на украинската криза може да отнеме месеци след срещата си с Володимир Зеленски, продължила около три часа.

„Вярвам от моя страна, че има конкретни, практически решения, които ще ни позволят да продължим напред… Приемайки тази заплашителна позиция, Русия реши да окаже натиск върху международната общност“, каза държавният глава. По думите му не бива да се подценява „моментът на напрежение, който преживяваме“.

Докато играе ролята на посредник, основната страна членка на НАТО – Франция, действа в съответствие с Киев и западните сили и премества войски в Румъния като част от подготовката на алианса за възможни руски действия, пише „Ал Джазира“.

Макрон отбеляза още, че дългата среща с Владимир Путин вчера е помогнала да се гарантира, че „няма деградация и по-нататъшна ескалация“.

Президентът каза, че и Русия, и Украйна са ангажирани около споразуменията от Минск, подписани през 2014-2015 г. от лидерите на Германия, Русия, Украйна и Франция в отговор на анексирането на Крим от Русия. Те включват цел за прекратяване на сепаратистката война на рускоговорящите в източния регион Донбас. „Сега имаме възможност за напредък в преговорите“, смята Макрон.

„Минските споразумения са единственият начин, който ще ни позволи да установим мир, единственият начин, който ще помогне за намирането на дългосрочно политическо решение“, каза още той, цитиран от ТАСС.

Украинският президент на свой ред каза, че страната му търси действия от Путин, за да докаже той, че е сериозен за деескалация на напрежението и изтегляне на руските войски от границата. „Отвореността винаги е страхотна, ако е истина и не е игра, а сериозна откритост, не шега“, каза Зеленски след разговорите с Макрон.

„Макрон върви към Нормандския формат“

Според репортера на „Ал Джазира“ Хода Абдел-Хамид Макрон „ясно прокарва напред Нормандския формат“. Преговорите в този формат между Русия и Украйна с посредничеството на Франция и Германия през 2015 г. помогнаха за прекратяване на мащабните военни действия в Източна Украйна, но конфликтът продължава да тлее.

„Това е формат, при който Франция, Германия, Украйна и Русия седят на една маса, за да се опитат да намерят някакъв политически компромис“, каза Абдел-Хамид. „Това е един от малкото формати, в които Украйна и Русия седят лице в лице и могат да водят някакъв директен разговор“, поясни той.

„Нравится, не нравится, терпи, моя красавица“

По време на пресконференцията на Путин и Макрон вчера също стана дума за Минските споразумения. Руският президент постави въпроса дали Зеленски може да спазва протоколите от Минск. „Наскоро действащият президент заяви, че не харесва нито една точка от тези споразумения от Минск“, коментира Путин и използва фразата „Нравится, не нравится, терпи, моя красавица“ („Харесва ти или не, търпи, моя красавице“).

„Президентът имаше предвид, че ако една държава се е ангажирала с определени задължения, ако има подпис на държавния глава (под тях), тогава тези ангажименти трябва да бъдат изпълнени“, уточни по-късно говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, цитиран от CNN.

След това репортер го попита дали Путин е запознат с работата на рускоезична фолк пънк банда, но Песков отрече. „Напълно съм убеден, че Владимир Путин не е запознат с работата на тази група. И подозирам, че може би в някакъв момент тази група може да е заимствала (репликата) от руския фолклор“, каза говорителят на президента.

Зеленски обаче използва днешната пресконференция с Макрон, за да отговори на руския си колега. По думите му Украйна наистина е красавица, но обръщението „моя“ е прекалено. Той коментира и друга част от използваната от Путин фраза – тази за търпението. Според украинския президент Украйна вече е прекалено търпелива. „Това е важно не само за Украйна, но и за цяла Европа, и за всички руснаци, защото ескалацията зависи от нашето търпение, ескалация от другата страна“, отбеляза той, цитиран от РИА Новости.

Няма споразумение между Путин и Макрон

На този фон по-рано днес Кремъл отрече да има постигнато споразумение между Путин и Макрон, казвайки, че „в настоящата ситуация Москва и Париж не може да правят каквито и да е сделки“. Вчера двамата държавни лидери проведоха 5-часова среща в Москва, след която Путин заяви, че някои идеи на Макрон по темата за сигурността в Европа могат да застанат в основата на по-нататъшни съвместни стъпки. Допълни и че от страна на Русия ще се направи всичко, „за да постигнем компромиси, които могат да удовлетворят всички“.

Очаква се след проведената среща със Зеленски френският президент отново да се чуе с Путин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ