Малайзия: Никаква противоотрова не е можела да спаси Ким Чен Нам

Малайзия: Никаква противоотрова не е можела да спаси Ким Чен Нам

Малайзия: Никаква противоотрова не е можела да спаси Ким Чен Нам

Братът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил отровен с голяма доза от нервно-паралитичния токсин VX и е агонизирал 15-20 минути.

Никаква противоотрова не би могла да го спаси, заяви малайзийският министър на здравеопазването Субраманям Сатхасивам.

Химическата експертиза е потвърдила, че Ким Чен Нам е отровен именно с токсина, обявен от ООН за химическо оръжие. ХV се смята за най-токсичното изкуствено синтезирано вещество.

ХV е прозрачна течност с кехлибарен цвят, без вкус и мирис, които го прави трудно откриваем. Капка от отровата, попаднала върху кожата, убива за няколко минути. Следите от агента остават върху дрехата около 30 минути.

Първоначално веществото е било разработвано като пестицид.

VX е забранено от Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г., което значи, че е забранено производството му, а запасите би трябвало да са унищожени.

Двете жени, заподозрени за преки убийци, не са пострадали от отровата. Според малайзийската полиция те са били инструктирани да измият ръцете си веднага след нападението.

Едната от тях, индонезийката Сини Айсия, казала пред разследващите, че е мислела, че участва в тв шоу. Дали й 90 долара, за да сложи кърпата с отрова на лицето на Ким Чен Нам.

Северна Корея заяви веднага след убийството, че няма да признае резултатите от аутопсията и поиска тялото на брата на вожда.

Малайзия не твърди, че зад убийството стои Пхенян, но смята, че в него са замесени севернокорейци, включително един дипломат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ