Манфред Вебер поиска ЕП да разследва ареста на Борисов

Манфред Вебер поиска ЕП да разследва ареста на Борисов

Манфред Вебер поиска ЕП да разследва ареста на Борисов

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, Манфред Вебер, поиска институцията да разследва задържането на Бойко Борисов от миналата седмица.

Според английския превод на изказването му на немски език Вебер е заявил, че лидерът на ГЕРБ бил „отвлечен“, пише БТА.

„В последните години ЕП е единен в борбата за върховенство на закона. В последната седмица видяхме, че водач на опозицията беше отвлечен за няколко дни. Нямаше съдебно решение, а само решение на политик, на вътрешния министър“, заяви Вебер. „В София съд реши, че тези действия не отговарят на върховенството на закона. Затова според нас може да има нарушение на механизма за върховенство на закона“, каза лидерът на ЕНП.

Той призова за проверка от страна на службите на ЕП. По думите му у нас е извършено нарушение и то трябва да се разследва. „Искаме да се борим с корупцията, подкрепяме това, но тази борба трябва да се основава на принципите на върховенството на правото, допълни Вебер.

Борисов, както и други двама души, свързани с ГЕРБ – Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, бяха задържани миналата седмица при акция на Главна дирекция „Национална полиция“.

Вебер прави това изявление след като изпрати спешно в София мисия от евродепутати от ЕНП - най-голямама парламентарна група в Европарламента, за да проверят обстоятелствата около ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара на бившия министър-председател Севдeлина Арнаудова. У нас дойдоха председателката на комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер и говорителят на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента Йерун Ленаарс. Те имаха среща с главния прокурор Иван Гешев, а късно вечерта в понеделник - и с премиера Кирил Петков.

Междувременно от ГЕРБ днес направиха изявления, в които обвързаха задържането на Борисов, Владислав Горанов и бившия пиар на МС Севделина Арнаудова с проведената същия ден онлайн среща с бившия украински президент Виктор Порошенко и заявената на нея подкрепа за Украйна.

"Ние подозираме, че много сериозна такава причинно-следствена връзка има и се надявам, че съвсем скоро това ще стане ясно и на българските медии, и на цялото ни общество", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

От ГЕРБ определиха като "провал след провал" първите 100 дни на правителството, като сред тях отличиха действията на МВР. Въпреки това засега ГЕРБ не обмисля да иска оставката на вътрешния министър Бойко Рашков и да напуска парламента. 

Според зам.-председателя на партията Томислав Дончев има нужда от вот на недоверие. "Вот на недоверие със сигурност е необходим, само че ние не можем да се фокусираме върху това, което ние сме понесли, имам предвид политическите репресии. Ако правителството заслужава вот на недоверие, това на първо място е по темата "икономическа политика", там, където страдат всички хора", каза той, цитиран от БНР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ