Манолова: Борисов симулира реформа, заблуждава народа

Манолова: Борисов симулира реформа, заблуждава народа

Манолова: Борисов симулира реформа, заблуждава народа

"От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. "независим" прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура".

Това написа Мая Манолова, председател на "Изправи се.БГ" в страницата си във Facebook по повод промените в НПК и Закона за съдебната власт, които кабинетът внася, за създаването на фигурата на "независимия" прокурор.

Според Манолова става дума за "съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции." Тя определя предложенията на премиера и кабинета като "безполезни" и представляващи "симулация на съдебна реформа". Манолова смята, че такава "може да се постигне единствено и само с промени в Конституцията", каквато премиерът "съзнателно не предприема".

Според председателят на "Изправи се.БГ" правителството "предлага фигура, непредвидена в Конституцията – на т.нар. "независим" прокурор, който щял да разследва началника си – главния прокурор. За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма "независим" прокурор – пише го в чл. 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ