Марешки и Радев влязоха в остър спор на консултациите за изборите

Марешки и Радев влязоха в остър спор на консултациите за изборите

Марешки и Радев влязоха в остър спор на консултациите за изборите

"Тази стъпка за консултациите при Вас е добра, но за съжаление е много закъсняла. Считаме упражнението, което правим днес, за абсолютно безсмислено, безцелно като израз на уплаха, на некомпетентност, на страх да се поеме отговорност за избор на датата за вота, което е във вашите правомощия. За съжаление, това се получи в края на двата мандата - на парламента и на вашия президентски мандат. Считаме, че на първата възможна дата - 28 март, при стриктно спазване на всички здравни мерки, да бъдат проведени изборите". Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки в началото на консултацията при президента Румен Радев. 

Той обяви идеите на ВОЛЯ за изборите, които по думите му, партията поставила още през 2017 г.: Най-лесния резултат за демократизиране и гарантиране на честността на изборите е видеонаблюдението на броенето на бюлетините. "Чуваме екзотични идеи за гласуване по пощата. Ние не виждаме разликата дали хората ще се редят на опашки в пощата или в секцията. Това не решава проблемът на българите в чужбина", отсече Марешки. Според лидера на ВОЛЯ проблемът с карантинираните е щял да бъде решен с електронното гласуване, за което от партията са апелирали през годините.  

„Оценявам високо вашата откровеност, така се прави конструктивен дебат. Некомпетентно обаче според мен е, да се подпишеш под предложение за Конституция, която не си чел. Вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които досега никой не е видял. Моите консултации не са закъснели. Закъсняхте вие – законодателите, защото трябваше отдавна да сте избягали от тази отговорност, както го решихте, но поне по-рано – да прехвърлите всичко на Централната избирателна комисия. Вие го направихте в последния момент. Вие към момента не упражнявате парламентарен контрол върху управляващите", отговори Румен Радев. 

Президентът попита Марешки кога ще има договор за машинното гласуване и ясна методика. "Кога ще има здравен протокол с всички възможни сценарии според параметрите на здравната обстановка, за да знаете вие и извънпарламентарните партии, за които носите отговорност, каква кампания ще водите", обърна се президентът към лидера на ВОЛЯ. 

"България стигна дотук от празни декларации на всички нива. Ето това искаме да избегнем с тези консултации", поясни Радев. 

В заключение, Марешки се обърна към Румен Радев с думите: "За съжаление, се оказа, че вие сте поредния, случайно попаднал на "Дондуков" 2, който обезличи тази институция. Съвсем други неща щях да говоря, но вие това заслужавате, такъв сте си. Не казахте нищо срещу картела, срещу тези, които ограбват българите. Нищо не направихте, за да може държавата в момента да върви по-добре. Един безсмислен, пропаднал мандат. Надявам се, следващият президент да осмисли тази институция". 

От своя страна Радев отвърна: "Пожелавам ви да се кандидатирате за президент на следващите избори и да докажете всичко това, което потвърдихте". 

"Съжалявам, че не бяхте независим кандидат на предишните избори, без подкрепата на Столетницата, за да видите на кое място щяхте да бъдете", добави Марешки. А Радев отговори: "Хората казват кой на кое място е, а вие с тази политика твърдо твърдо сте се устремили извън парламента. Успех ви желая!" По-рано ВМРО и НФСБ изобщо не излъчиха представители за среща с държавния глава, а последни при него, от парламентарно представените партии влязоха от "Атака"

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ