Мартин Димитров: На всяка цена газовата връзка с Гърция трябва да се изгради тази година

Мартин Димитров: На всяка цена газовата връзка с Гърция трябва да се изгради тази година

Мартин Димитров: На всяка цена газовата връзка с Гърция трябва да се изгради тази година

Трябва да се изгради газовата връзка с Гърция тази година на всяка цена. Това заяви пред БНТ Мартин Димитров от „Демократична България“,.

„Нека видим първо голямата картина. Ще кажа няколко думи за петрола, дизела и петролните деривати, но по-големият проблем е с газа, при който имаме една огромна зависимост от един източник. 80-90 процента от газа ни идва от Русия. Това е недалновидна и опасна политика, винаги трябва да имаш алтернатива. Подобни зависимости в други европейски страни няма“, коментира Димитров

Той каза, че по тази причина десните партии са поставяли темата за изграждането на газовата връзка с Гърция.

„12 години я бавиха. Дълги проекти като Балкански поток ги направиха за една година“, добави той.

По думите му газовата връзка с Гърция трябва да е готова към лятото. „Терминалът за втечнен газ, който се изгражда в Гърция и той трябва да бъде готов. България като съакционер има стимулите да направи максимума, така че това да се случи по най-бързия начин, така че още тази година да имаме сериозни алтернативи“, заяви Димитров.

Димитров отбеляза, че когато петролът поскъпва, цените на горивата у нас веднага скачат, но когато поевтинява, високите цени се задържат по-дълго и намаляването им се случва много по-бавно.

„По тази причина от икономическата комисия смятаме да поканим КЗК на изслушване още в сряда да видим регулаторът как действа. Според мен трябва да се облекчи още вносът на горива, да се увеличи конкуренцията и достъпа до данъчно акцизни складове, както и да се засили контролът в рафинерията в Бургас и върху всички големи компании“, коментира той.

„Не е добър вариант да се удължава Мораториумът за цените на битовия ток, крайното решение ще зависи от Народното събрание, но засега няма такова. Диференцираната ставка с временен характер, за няколко месеца или за тази година по отношение на цената на тока, парното и газа е една възможност, която също стои на масата", допълни Мартин Димитров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ