Мая Манолова внесе предложение за промени в Закона за ВиК услугите

Мая Манолова внесе предложение за промени в Закона за ВиК услугите

Мая Манолова внесе предложение за промени в Закона за ВиК услугите

Председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова внесе в Народното събрание предложение за промени в Закона за ВиК. Тя поиска и изслушване на председателя на КЕВР заради предложените от ВиК дружествата нови цени на водата за регулаторния период 2022 - 2026 г.

"Става дума за намерението на КЕВР да повиши цената на водата средно с 30% от 1 януари 2022 г. След повишаването на цените на парното, топлата вода, тока и природния газ, както и на всички основни хранителни продукти, за домакинствата ще бъде практически невъзможно да плащат и нова, много по-висока цена на водата", каза Манолова. 

По думите й, със законопроекта се цели да се даде глътка въздух на българските семейства, за да могат да оцелеят в условията на повишаване на всички цени, които са важни за тях.

Манолова каза още, че след ежегодното повишаване цената на водата във всички области на България нито качеството й се е подобрило, нито качеството на услугата. "Тоест резултатът от водната реформа е един – плащате повече, а срещу това не получавате нищо по-добро", допълни тя.

"Повечето от бизнесплановете вече са обявени и увеличението на цената на водата в Сливен за 5 г. например стига до 127%. А в Шумен увеличението ще е близо 90%, при това на вода, негодна за пиене. Още догодина там ще плащат по 4,60 лв.", даде пример Манолова. 

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" поискаха с 1 година да бъде отложено увеличението на водата чрез отлагане с този срок на приемането на бизнесплановете на ВиК дружествата. И още, срокът на бизнесплановете на ВиК дружествата да бъде намален от 5 на 3 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ