Меркел и Макрон съгласуват позициите на ЕС в световния дневен ред

Лидерите на Германия и Франция, Ангела Меркел и Еманюел Макрон, се срещнаха в средновековната крепост „Форт дьо Бенасон“ вчера, за да обсъдят най-належащите въпроси от международния дневен ред.

Двете държави се обединяват около предложението Европейският съюз да бъде посредник за провеждането на диалог в Беларус, с който да бъде сложен край на протестите срещу преизбрания президент Александър Лукашенко.

„Диалогът между властите, опозицията и гражданското общество е ключов... Надяваме се, че такъв може да бъде установен от самите хора в Беларус“, коментира френският държавен глава, цитиран от France 24.

Друг важен въпрос, който са обсъдили с германския канцлер, е напрежението между Гърция и Турция във водите на Средиземно море. Макрон обяви, че искат да „осигурят стабилност за региона“, докато „благоприятстват деескалацията“ в отношенията между държавите.

Германия и Франция работят заедно и по отношение на гражданската война в Либия. „Приоритет е да се постигне примирие и политическа резолюция. Мисията на ЕС трябва да се засили, тези, които нарушават ембаргото на ООН, трябва да бъдат санкционирани“, добави още Макрон. Освен това според него когато става дума за отношенията на европейската общност с Китай, държавите трябва да са „обединени“ по същия начин, по който и в подкрепата на Ливан след експлозиите на морското пристанище в столицата Бейрут от 4 август.

Ангела Меркел, от своя страна, предупреди, че пандемията от новия коронавирус „далеч не е свършила“ и те също ще изисква ЕС да бъде сплотен, за да я преодолее. „Нужно е да засилим сътрудничеството си, независимо дали става дума за Ливан, Беларус или COVID-19... Въпреки че не се радваме на глобалното лидерство, ще гарантираме, че гласът на ЕС ще бъде чут“, заяви канцлерът. „Никоя държава не може да действа сама, цели държави не могат да се блокират отново, така че имаме нужда от кооперация на международно ниво“, каза още тя.

По време на срещата си Меркел и Макрон изразиха и притесненията си по темата за внезапно влошеното здравословно състояние на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който вече втори ден е в болница със съмнения за отравяне. Франция е готова да му предложи убежище и закрила, а Германия – лечение.

В сряда след извънредна видео конференция лидерите на страните членки на ЕС бяха единодушни в решението си да не приемат официалните резултати от проведените на 9 август избори в Беларус, според които Лукашенко категорично печели 6-и президентски мандат с малко над 80% в негова полза.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ