Меркел към Путин: Беларус да започне диалог с опозицията

Меркел към Путин: Беларус да започне диалог с опозицията

Меркел към Путин: Беларус да започне диалог с опозицията

Германският канцлер Ангела Меркел инициира разговор с руския президент Владимир Путин, по време на който обсъдиха ситуацията в Беларус. Това стана ясно от пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

„Русия изтъкна, че чуждестранните опити за намеса във вътрешните работи на страната са неприемливи и могат допълнително да ескалират напрежението“, пише в разпространеното официално изявление. В отговор Меркел отбеляза три призива към властите. „Канцлерът подчерта, че беларуското правителство трябва да се откаже от използването на сила срещу мирните демонстранти, незабавно да освободи политическите затворници и да влезе в национален диалог в опозицията и обществото, за да преодолее кризата“, каза говорителят на Меркел, Стефен Зайберт.

Телефонен разговор с Путин е провел днес и френският му колега Еманюел Макрон. Двамата са изразиха заинтересованост ситуацията в Беларус да бъде уредена възможно най-скоро, предаде ТАСС. Както съобщи пресслужбата на Кремъл, разговорът се е състоял по инициатива на Париж.  Путин е повторил позицията си, че е недопустимо да има намеса във вътрешните работи на страната, както и да се оказва натиск върху беларуското ръководство.

10-и ден продължават протестите срещу властта в Беларус, напрежението възникна след обявяването на официалните резултати от президентските избори в страната, според които Александър Лукашенко печели 6-и пореден президентски мандат с 80.2% спрямо 9.9% за кандидата на опозицията, Светлана Тихановская. Над 6000 демонстранти бяха задържани, някои от тях съобщиха, че са били подложени на жестоки изтезания по време на престоя си в ареста. Стотици полицаи и недоволни граждани бяха ранени, най-малко двама души са починали.

Естонското правителство излезе с позиция в късния следобед днес, в която подчертава, че не признава изборните резултати в Беларус и настоява за провеждане на ново гласуване.

А Парламентът на Литва прие санкции срещу Беларус и призова за изпращане на посредническа мисия на ЕС в страната. Документът, приет от депутатите, призовава също за международно отхвърляне на легитимността на беларуския президент Александър Лукашенко. От трибуната на парламента литовският външен министър Линас Линкевичус съобщи, че от Беларус започват да идват много шокиращи истории за побои и мъчения над протестиращи. "Това, което се случва там не е просто нарушаване на човешките права, а престъпления, които трябва да бъдат разследвани и виновните - наказани", добави той.

В резолюцията се говори за необходимост от произвеждане на нови президентски и парламентарни избори в Беларус и се призовава ЕС да въведе санкции срещу служителите, отговорни за изборни измами и упражняване на сила срещу протестиращи, посочва БТА.

Междувременно говорител на Европейската служба за външна дейност заяви днес, че ЕС има готовност да посредничи между властта и опозицията в Беларус за постигането на политическо решение.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следи внимателно обстановката в страната и подкрепя протестиращите. Тя очаква срещу отговорните за насилието над протестиращите и за подмяната на резултатите от президентските избори да бъдат взети строги мерки, отбеляза говорител на комисията.

По неговите думи дипломатическата служба на ЕС продължава работата по изготвянето на списък за налагане на санкции на отговорните за насилието от последните дни в страната и за опорочаването на изборите. Засега не може да се каже кога списъкът ще бъде готов и предложен за гласуване от Съвета на ЕС, отбеляза говорителят.

Утре Европейският съвет ще проведе извънредно заседание с видеоконференция, на което ще участва и Меркел, за да обсъди събитията в Беларус. ЕС заяви по-рано, че не признава обявената от беларуската ЦИК изборна победа на Лукашенко, а мнозинството в Европейския парламент призова за нови избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ