Меркел: Турция никога няма да стане член на ЕС

Меркел: Турция никога няма да стане член на ЕС

Меркел: Турция никога няма да стане член на ЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Турция никога няма стане член на ЕС, докато поводите за напрежение между Европа и Анкара се увеличават.

"Не виждам как Турция може да стане член и никога не съм вярвала, че това може да се случи“, каза Меркел на телевизионните дебати три седмици преди парламентарните избори в Германия. Тя добави, че въпросът е кой в Турция или в ЕС „първи ще затвори вратата“, отбелязва Франс прес.

Меркел заяви, че ще обсъди с колегите си в ЕС дали могат да постигнат обща позиция и да сложат край на преговорите с Турция.

Само Меркел и бившият председател на Европейския парламент и лидер на социалдемократите Мартин Шулц участваха в дебатите. Останалите трима претенденти не се включиха в единствените дебати преди изборите, които продължиха близо 100 минути и бяха гледани от 20 млн. германци по 4 телевизии.

Шулц атакува канцлерката за бежанците, отношенията с Турция и САЩ, предадоха Ройтерс, ДПА и БТА.
Преди дебатите Меркел, която се бори за четвърти мандат, имаше 14 пункта преднина пред Мартин Шулц в социологическите проучвания.

Анкета на агенция Инфратест Димап, поръчана за телевизия А Ер Де показа, че Меркел е била по-убедителна в дебатите за 55% от зрителите, които смятат, че тя е по-подходяща за лидер на Германия в сегашните глобални кризи. За 35% по-убедителен е бил Шулц.

Шулц обвини американския президент, че тласка света към ръба на криза със своите туитове и каза, че Германия трябва да работи с европейските си партньори, с Канада, Мексико и вътрешните опоненти на Тръмп, който според него е твърде непредвидим. В отговор Меркел каза, че е разговаряла вчера с президента на Франция Еманюел Макрон за Северна Корея и ще говори и с Тръмп, както и с лидерите на Русия, Китай, Япония и Южна Корея в близките дни. "Не мисля, че някой може да реши този конфликт без американския президент. Но според мен трябва да се заяви възможно най-ясно, че за нас е възможно единствено мирно дипломатическо решение", каза Меркел.

Изборите са на 24 септември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ