Милано и Венеция гласуваха на референдуми за автономия

Милано и Венеция гласуваха на референдуми за автономия

Милано и Венеция гласуваха на референдуми за автономия

Три седмици след каталунския референдум италианските области Венето и Ломбардия също гласуваха на референдуми, но само за по-широка автономия, не за независимост.

Голямото неизвестно бе каква ще е активността. В Ломбардия тя бе 40%, във Венето – 57%. По данни на местните власти над 90% са гласували за повече автономия.

Ломбардия, чиято финансова столица е Милано, и Венето със столица Венеция, са най-богатите италиански региони с около 30% принос към БВП.

Между каталунския и италианските допитвания разликите са големи. Основната е, че във Венето и Ломбардия гласуването е законно, но само консултативно. Въпросът гласеше „Искате ли по-голяма автономия на вашия регион?“

Референдумът беше предизвикан от десноцентристките мнозинства в двете области, които искат по този начин да легитимират идеята за по-големи правомощия.

За разлика от каталунския случай, в Италия референдумът не е за независимост, а допитване, регламентирано от Конституцията, която предвижда парламентът да даде форма на автономия на регион, ако той пожелае това. 5 италиански области вече се ползват с по-широка автономия и специален статут – Вале д'Аоста, Сардиния, Сицилия, Фриули-Венеция Джулия и Трентино-Алто Адидже.

Архитектите на двете допитвания от Северна лига искат да преговарят с Рим за повече самостоятелност по отношение на инфраструктурата, здравеопазването, образованието и фиска. Една от основните претенции на двата региона е, че плащат на Рим много повече, отколкото получават обратно от бюджета. Те искат да съкратят наполовина приноса си към бюджета и да си възстановяват около половината от данъчното салдо, оценявано на 15,5 милиарда за Венето и 54 млрд. за Ломбардия.

Централното правителство реагира с неодобрение на допитванията и коментира, че няма нужда от тях. Според критиците референдумите целят да укрепят позициите на „Северна лига“ преди парламентарните избори догодина, тъй като и без референдуми местните регионални власти имат право да преговарят за повече автономия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ