Кирил Петков свиква извънредно МС, иска оставката на Янев

Кирил Петков свиква извънредно МС, иска оставката на Янев

Кирил Петков свиква извънредно МС, иска оставката на Янев

Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев ще бъде поискана днес на извънредно заседание на Министерския съвет, а утре ще бъде гласувана в Народното събрание. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

Той поясни, че е работил успешно с Янев по време на първия служебен кабинет на президента Румен Радев миналата година и подкрепя и в момента политиката за инвестиции в българската армия.

„Мой военен министър не може да използва думичката „операция“ вместо думичката „война“. „Операция“ не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са с възраст по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря“, обяви Петков.

 

 

Повод за решението му са изказванията на военния министър от началото на руската инвазия в Украйна, след като отказа директно да назове „война“ нахлуването и обстрелването от руски военни сили, започнали в миналия четвъртък. Снощи в публикация във Facebook Янев отказа да подаде оставка „в тази геополитическа ситуация“.

„Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Facebook. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции“, предупреди Петков.

Оставката на Янев е последната от общо три точки, които ще се разглеждат по време на заседанието на МС. На първо място, ще бъде обсъдена евакуацията на 140 български граждани от украинската столица Киев в днешния ден. „В момента имаме прозорец, който трябва да използваме, ако успеем да договорим с всички власти да направим зелен коридор“, поясни Петков.

Втората точка предвижда обсъждане на вчерашното нареждане на руския президент Владимир Путин военното командване да постави ядрените сили на Русия във висока степен на готовност след „агресивни изявления“ на страните членки на НАТО. „Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнориран“, каза премиерът.

Засега не е ясно дали всички коалиционни партньори ще подкрепят оставката. От началото на инвазията „Демократична България“ неколкократно изказа неодобрение за позицията на Янев, а депутатът Ивайло Мирчев заяви, че министърът демонстрира „тежка неадекватност“.

Как се стигна до оставката на Янев?

В първото си изявление по темата Янев предупреди „да не се слагат етикети“ за това дали става дума за ограничена военна операция или война. Това предизвика недоволство и доведе до призиви за оставката му, изразени и в миналия петък от граждани, които се събраха пред сградата на Българската национална телевизия в София с призиви той да се оттегли, докато самият Янев участваше в предаването „Панорама“ на обществената медия.

Там заяви, че не използвал думата „война“, а се позовал на това, „което каза президентът Путин“, както и на факта, че използването на тази дума трябва да е „много специфично и отговорно“.

Снощи в публикация във Facebook военният министър поясни, че няма да подаде оставка и тя „е въпрос вече единствено на процедура“. „Разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация“, посочи Янев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ