Правителството прати предложение на президента да освободи началника на НСО

Правителството прати предложение на президента да освободи началника на НСО

Правителството прати предложение на президента да освободи началника на НСО

Министерският съвет единодушно реши на днешното си заседание да предложи на президента Румен Радев да освободи от длъжност началника на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев. Единият от аргументите, е че е предал поискани от прокуратурата записи от камерите на входовете на Министерски съвет.

"Мотивите за това предложение се основават на действията на ген. Емил Тонев във връзка с няколко обстоятелства. На първо място предаването на видеоматериали от служебните и официалните входове на Министерския съвет, което се извършва в нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерския съвет (МС)", посочи началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. 

Тя подчерта, че в сградата на МС се намира контактната точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура. "Тук има защитени свидетели, които се намират на територията на МС и искат да предоставят информация, да подадат сигнал и с предаването на тези видеозаписи се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се застрашават техните права, което МС осъжда и счита за абсолютно недопустимо", коментира Бориславова. 

Началникът на кабинета на Кирил Петков добави, че по официална информация, предоставена и на президента на България, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на НСО.

"На оперативното заседание днес бе обсъдено и разминаването в поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне с гриф "спешно" и "незабавно" на видеоматериалите от служебните и официалните входове на МС, когато е ясно, че тази сграда е вече контактна точка с Европейската прокуратура", каза Бориславова. Тя направи съпоставка със забавеното и липсващо предоставяне и оказване на съдействие по време на протестите по-миналото лято, когато беше изключително ценно и важно да бъдат предоставени именно тези видеозаписи от тези същите служебни входове на МС на разследващите органи, за да могат да бъдат проведени пълни разследвания на насилието, извършено спрямо граждани по време на протестите.

По закон президентът има право да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на НСО.

През следващите няколко дни ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона за НСО, с който ще бъдат взети решителни мерки, за да може тези пропуски повече да не съществуват, обяви Бориславова. Тя каза в аванс, че една от тези мерки е подобряване на структурата на НСО, така че да се засили капацитета за охрана на действащите членове на кабинета, като се освободи ресурс от охраната за продължителен период от време от бивши членове на кабинета.

"Не е необходимо бивши членове на кабинета да бъдат охранявани толкова дълго време, затова предлагаме срокът за тяхната охрана да бъде намален от четири на една година. Това е предложението, което обсъждаме сега", каза Лена Бориславова.

В отговор на въпрос тя каза, че премиерът Петков не е бил уведомен, че се предават записи. "Ние разбираме за това от медиите седмица след като искането за предаването на тези материали на Софийската градска прокуратура е резолирано като спешно от ген. Тонев. Става въпрос за период от 25 февруари до 25 март", поясни началникът на кабинета. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ