Министерският съвет ще решава кои курорти да бъдат обявени за национални

Министерският съвет ще решава кои курорти да бъдат обявени за национални

Министерският съвет ще решава кои курорти да бъдат обявени за национални

Националните курорти ще се обявяват за такива само с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за туризма.

В наредба ще бъдат записани критериите, на които трябва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални, както и каква да бъде организацията и управлението на туристическите дейности на територията им. Лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, ще получават административни услуги по този закон в срокове, съкратени наполовина от предвидените.

В случаите, когато на територията на общината е разположен национален курорт, общинският съвет ще е длъжен да планира разходи за подобряване на предлаганите туристически дейности, общински обекти, услуги и продукти в националния курорт, записаха още депутатите.

От Закона за туризма отпаднаха предложенията в националните курорти да се извършва т.нар. „продуктово зониране“ - обособяване на функционални зони.

„Голяма част от приходите на общините идват от националните курорти и промяната в закона е опит да накарат кметовете на общините да реинвестират част от тези пари в инфраструктура и в озеленяване. Не става въпрос за повишаване на данъци“, коментира Димитър Бойчев от ГЕРБ, цитиран от „24 часа“.

„Държавата трябва да се ангажира с националните курорти, а не да се прехвърля отгворността на общините. Тук опипваме темата, знаем, че има проблем, но хайде да го метнем на общините“, възропта Дора Янкова от „БСП за България“.

Депутатите решиха още към министъра на туризма да се създаде Експертна комисия за регистрация на ски училища и Експертна комисия за определяне степента на сложност на ски пистите.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ