Комисията по хазарта да стане агенция, предлага финансовото министерство

Комисията по хазарта да стане агенция, предлага финансовото министерство

Комисията по хазарта да стане агенция, предлага финансовото министерство

Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция, предлага Министерството на финансите в публикуван за обществено обсъждане проект на закон за новата структура.

Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който изпълнява държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности.

Според мотивите към законопроекта предлаганите промени са продиктувани от констатираните недостатъци и проблеми в работата на настоящия регулатор /Държавната комисия по хазарта/ и имат за цел тяхното преодоляване чрез мерки за повишаване на ефикасността, бързината, прозрачността и "непротиворечивостта при правоприлагането, свързано с обществените отношения в областта на хазарта."

Един от фиксираните в промените недостатъци е, че действащата комисия по хазарта е колегиален орган. Създаването на агенция би означавало замяната на тази структура с едноличен такъв, в лицето на изпълнителния директор на НАХ. Според финансовото министерство това ще осигури "бързина в развиващите се пред държавния орган производства и персонализиране на отговорността, с оглед законосъобразно вземане на решения." Предложената промяна в структурата на регулаторния орган е в синхрон и със световните и европейските практики, посочват още от ведомството и се позовават на изготвен сравнително-правен анализ. Той  показвал, че в голяма част от държавите в световен мащаб хазартната регулация се осъществява не от колегиален орган, а от едноличен орган, най-вече поради необходимостта "от оперативност с оглед динамиката на хазартния сектор". Сред държавите, в които регулаторният орган е едноличен, са Дания, Франция, Германия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Швеция и др, допълват от министерството.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се правят редица изменения и допълнения в разпоредбите на Закона за хазарта (ЗХ), с които, от една страна, той се привежда в съответствие с новата структура на регулатора, а, от друга страна, се внася яснота и избягване на противоречиво тълкуване на някои от нормите на закона.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ