Министерството на отбраната платило авансово 184 млн. лв. в рамките на 6 месеца

Министерството на отбраната платило авансово 184 млн. лв. в рамките на 6 месеца

Министерството на отбраната платило авансово 184 млн. лв. в рамките на 6 месеца

Министерството на отбраната е платило авансово 184 млн. лв. по различни договори, като между 80% и 90% от всички поръчки са платени предварително. Практиката е била прилагана в последните шест месеца на управлението на Красимир Каракачанов във ведомството – от декември 2020 г. до май 2021 г.

Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов по БНР.

Той обясни, че от общо 50 проекта, които са платени предварително от МО, работа е започнала към момента по едва 3 от тях.

„Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството на отбраната и съответно на държавата, са били защитавани“, коментира Панайотов.

Той добави, предстои да бъдат оповестени детайли от проверки, които са почти завършени.

Под булото на секретността не са правени търгове и конкурси за избор на изпълнител на даден проект или дадена обществена поръчка, заяви министър Панайотов.

„И проектите са раздавани с посочване на дадените фирми.“

Той уточни, че това е ставало както при проектите, съдържащи класифицирана информация, така и при останалите.

До две седмици ще приключи работата на разследващите от Военна полиция по инцидента, при който загина майор Валентин Терзиев, заяви още Георги Панайотов

Официалният доклад ще бъде в две части – класифицирана и некласифицирана. „Веднага ще го оповестя“, увери министър Панайотов.

Според Панайотов има максимална прозрачност в хода на проверките и по всеки детайл.

Самолетите не са технически неизправни, увери военният министър. В сила е рамков договор с производителите на МиГ, които могат да предложат най-качествената и професионална поддържка на тези машини. Предстои сключването на ново споразумение за поддръжка, обясни Панайотов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ