Министърът на енергетиката подава оставка

Министърът на енергетиката подава оставка

Министърът на енергетиката подава оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще подаде оставка.  Това обяви самата тя пред журналисти в парламента.

Вчера стана ясно, че управленските органи на ЧЕЗ са одобрили договор за продажбата на активите си у нас на „Интеком груп". Зад компанията седи Гинка Върбакова, която според някои медии е в доста близки отношения с енергийния министър.

„Морално е в такава ситуация да си подам оставката. Разговарях с премиера Бойко Борисов. Той ще прецени дали да я приеме", каза Теменужка Петкова.

По-рано днес председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ изрази тревога дали новият купувач на ЧЕЗ има капацитета да управлява такова дружество. „Нямахме никаква информация за сделката, включително първата новина, която прочетох, че фирмата „Инерком“ купува ЧЕЗ, ми се стори фалшива“, каза Добрев.

„Според това, което пише в медиите, тази фирма има 90 хил. лв. активи и е на загуба от 11 хил. лв. за миналата година и изведнъж купува за 300 млн. евро бизнеса на ЧЕЗ – оборот от 2 млрд. лв., половината абонати приблизително в България, една трета от мрежата”, обясни Добрев.

„Опасявам се доколко този нов купувач, ако това е истина и се стигне до прехвърляне на активите на ЧЕЗ на тази фирма, ще има капацитет да управлява един такъв бизнес”, добави Добрев.

„Надявам се КЗК и КЕВР да направят наистина подробна проверка. Надявам се, ако има нещо сиво, така да се каже, то да бъде разкрито”, каза Добрев. Той посочи, че министърът на икономиката Емил Караниколов вчера е казал, че вероятно и ДАНС ще провери купувача.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ