Младежи, бити от полицаите са в парламента. Депутатите ги аплодираха

Младежи, бити от полицаите са в парламента. Депутатите ги аплодираха

Младежи, бити от полицаите са в парламента. Депутатите ги аплодираха

Младежи, пострадали от полицейското насилие в нощта на протеста на 10 юли миналата година присъстват на свиканото днес извънредно заседание на парламента, в което депутатите обсъждат разпространения в края на миналата седмица видео запис на случващото зад колоните на МС след задържането на няколко демонстранти.

Председателят на парламента Ива Митева, която насрочи днешното заседание обяви, че на балкона в пленарната зала са Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова, а депутатите станаха на крака и ги аплодираха.

„Надявам се дебатът да е задълбочен, изслушването да мине така, както трябва да мине едно изслушване в една парламентарна република, а тези млади хора да могат да ни гледат в очите“, подчерта Ива Митева.

От своя страна адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“, който ръководи временната парламентарна комисия, първа показала кадрите на полицейско насилие под колоните на Министерския съвет, определи днешното заседание на Народното събрание като безпрецедентен акт.

Както ви информирахме по-ран днес, заседанието започна с изслушване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви във връзка с публикуваните кадри с полицейското насилие над протестиращи хора на 10 юли 2020 г. пред сградата на Министерския съвет.

По-късно парламентът гласува и решение до 20 август Главният прокурор да внесе за разглеждане в Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи за периода от 1 юли - 30 септември миналата година. Предложението бе прието единодушно със 167 гласа. В доклада трябва да фигурира и какви действия са предприети за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

Става дума за общо усилие, защото проблемът не е просто в нарушение на правилата от полицаи, а защото го направиха в изпълнение на политическа поръчка, охранявайки една власт, включително и тази на Главния прокурор, изтъкна председателят на ПГ"Демократична България" Христо Иванов, един от авторите на решението. И добави, че проблемът е системен, България е под поредното наблюдение от Европейския съд за правата на човека. Ако се твърди,както прави Иван Гешев, че има следствена тайна, тази тайна, може би, се използва като начин да се "покрият " нещата от Народното събрание, коментира Иванов. Има начин Гешев да не идва в НС - да си подаде оставката, обяви председателят на ПГ ДБ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ