„Можехме да си тръгнем с чест“: Тръмп с критики към Байдън

„Можехме да си тръгнем с чест“: Тръмп с критики към Байдън

„Можехме да си тръгнем с чест“: Тръмп с критики към Байдън

Бившият американски президент Доналд Тръмп атакува наследника си на поста, Джо Байдън, относно овладяването на оттеглянето на американските сили от Афганистан, наричайки това „най-голямото външнополитическо унижение“ в американската история, предаде „Ройтерс“.

Републиканецът, който загатна, че може би отново ще се кандидатира за държавен глава на САЩ през 2024 г., неколкократно обвини демократа Байдън за падането на Афганистан, въпреки че изтеглянето на САЩ от страната бе уговорено от неговата администрация.

„Неуспешното излизане на Байдън от Афганистан е най-удивителната демонстрация на губа некомпетентност от страна на лидер на нация“, каза Тръмп на бурен митинг в Алабама, пълен с негови привърженици.

Лидерите на талибаните опитват да изградят ново правителство, след като силите им обхванаха цялата страна. На митинга Тръмп коментира, че не става дума за оттегляне, а за „пълна капитулация“.

„Можеше да си тръгнем с чест. Трябваше да си тръгнем с чест. И вместо това си тръгнахме с точно обратното на честта“, каза още бившият лидер на Щатите и предположи, че бързото превземане на Афганистан не би се случило под неговото управление. По думите на Тръмп талибаните, с които е преговарял, го уважавали.

Бившият държавен секретар Майк Помпийо също критикува Байдън за овладяването на ситуацията, както и относно усилията на администрацията да евакуира американците от Афганистан, наричайки това „провал със значителни размери“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ