нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отварят нощните заведения на 1 април

Снимка: Getty Images

С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание в сряда. 

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да обсъди на предстоящата среща днес с бранша действията, които трябва да се предприемат по отношение на готовността на ресторантите и заведенията да заработят от 1 март. В този контекст Борисов отбеляза, че ваксинацията трябва да продължи със сегашното темпо, а осигурените мобилни екипи за отдалечените населени места да имунизират, тъй като това е начинът затворените от пандемията сектори отново да заработят при определени условия и капацитет. 

"В България, при стриктно спазвани мерки, и в същото време – най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия така, както в другите европейски държави", отбеляза премиерът.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалната ситуация в страната. "По отношение на създадената организация за мобилните екипи, днес имаме заявени нужди от Ахтопол, където сме изпратили мобилен екип от РЗИ-Бургас, а други два екипа са в селата над Велико Търново – в Хаинбоаз. Там също днес започва ваксинация", посочи проф Ангелов. Той добави, че всички кметове в страната са информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо. 

Близо 150 000 са ваксинираните до момента българи, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи.

Борисов изрази увереност, че въпреки предизвикателствата, породени от пандемията, Европейската комисия ще предприеме необходимите действия за осигуряването на ритмични доставки от ваксини.  

още от Общество