Над 270 души са починали от преумора заради изборите в Индонезия

Над 270 души са починали от преумора заради изборите в Индонезия

Над 270 души са починали от преумора заради изборите в Индонезия

Малко повече от седмица след като в Индонезия се проведоха най-големите еднодневни избори в света стана ясно, че повече от 270 избирателни служители са починали, най-вече от заболявания, свързани с преумората, дължаща се на дългия работен ден и преброяването на милиони бюлетини на ръка, предаде Ройтерс, цитирайки местен служител.

На 17 април в страната с население от над 260 млн. души се проведоха едновременно президентски и парламентарни избори с цел намаляване на разходите.

Гласуването премина предимно мирно и без ексцесии, като около 80% от имащите право на глас 193 млн. души са дали своя вот в над 800 хил. избирателни секции.

Избирателния ден е продължил 8 часа, които са се оказали смъртоносни за стотици длъжностните лица, които е трябва да преброят бюлетините на ръка.

Към 27 април има информация за 272 души, починали след изборите в Индонезия, най-вече от заболявания, свързани с претоварване, казва говорителят на индонезийската Обща избирателна комисия (KPU) Ариеф Прийо Сусанто, като добавя, че други 1878 души са се разболели след изборния ден.

На 23 април Министерството на здравеопазването на Индонезия призова здравните заведения да полагат максимални грижи за болните изборни служители, каза още Сусанто. Той поясни, че  Министерството на финансите работи по компенсации за семействата на починалите.

 Битката за президентския пост в страната е между досегашния държавен глава Джоко Видодо бившия генерал Прабово Субианто, който остана втори на изборите през 2014 г. И двамата кандидати обявиха победа след изборите, но преброените до момента бюлетини показват преднина от 9-10% за Видодо. Крайните резултати от гласуването ще бъдат обявени на 22 май, когато ще приключи окончателното преброяване на гласовете.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ