Нанси Пелоси поиска незабавно отстраняване на Тръмп чрез 25-ата поправка

Нанси Пелоси поиска незабавно отстраняване на Тръмп чрез 25-ата поправка

Нанси Пелоси поиска незабавно отстраняване на Тръмп чрез 25-ата поправка

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси поиска незабавно отстраняване на Доналд Тръмп чрез 25-ата поправка или импийчмънт, ден след като поддръжници на президента щурмуваха Капитолия, в резултат на което петима загинаха, а десетки бяха арестувани.

„Това е спешно, това е извънредна ситуация от най-голям мащаб. Вчера президентът на САЩ подбуди въоръжено въстание срещу Америка“, каза демократката пред репортери, цитирана от „Политико“.

Според нея държавният глава е подмолна заплаха за страната, на която не може да се има доверие да завърши дори последните две седмици от мандата си.

Призивът за отстраняване на Тръмп бе отправен към вицепрезидента Майк Пенс, като, по думите на Пелоси, ако той не предприеме действие, демократите могат бързо да премахнат президента от кабинета. Те могат да сформират комисия, която да започне процес по отстраняване на Тръмп чрез 25-ата поправка или импийчмънт за втори път в рамките на мандата му.

„Въпреки че остават само 13 дни, всеки ден може да бъде шоу на ужасите за Америка“, обясни председателката на долната камара на Конгреса. Според Пелоси „най-добрият път“ към процеса е той да бъде иницииран от Майк Пенс.

Пелоси и един от лидерите на Сената, Чък Шумър, са опитали да се свържат с вицепрезидента по телефона, но така и не успели, след като 25 минути са държани на изчакване.

 

 

25-ата поправка и импийчмънтът

Съществуват два начина за отстраняване на американски президент от длъжност: 25-ата поправка в Конституцията и импийчмънт от Камарата на представителите, който да бъде потвърден от Сената. И при двата сценария вицепрезидентът Майк Пенс ще поеме функциите на президента преди встъпването в длъжност на Байдън. Източник, запознат с тази проблематика, заяви, че е имало някакви предварителни дискусии между някои членове на правителството и съюзници на Тръмп за позоваване на 25-ата поправка, пише „Ройтерс“.

25-ата поправка, приета след атентата срещу президента Джон Кенеди през 1963 г. и ратифицирана през 1967 г., се отнася за евентуалното поемане на функциите на президента от негов приемник при неспособност да изпълнява задълженията си.

Параграф 4 от текста разглежда ситуация, когато президентът не е способен да изпълнява задълженията си, но не се оттегля доброволно. Авторите на 25-ата поправка са имали ясното намерение тя да се прилага, когато президентът е неспособен да изпълнява задълженията си поради физическо или психическо заболяване, казват експерти. Някои учени твърдят също, че тя може също да се прилага по-разширено при президент, който опасно не е годен за заеманата от него длъжност.

За да бъде задействана 25-ата поправка, Пенс и мнозинството от членовете на правителството на Тръмп трябва да декларират, че той е неспособен за изпълнява задълженията си на президент, и да го отстранят. При такъв сценарий Пенс ще поеме функциите на президент.

Според Пол Кампъс, преподавател по конституционно право в Университета на Колорадо, именно 25-ата поправка е най-подходящият начин за остраняване на Тръмп от длъжност, главно защото е по-бърза от импийчмънта, който също е възможен вариант.

Ако обикновено мнозинство от 435-те членове на Камарата на представителите подкрепи повдигането на обвинения, известни като „дело за импийчмънт“, процесът се пренася в Сената, горната камара, който провежда съдебен процес, за да се вземе решение за вината на президента. Конституцията изисква Сенатът на гласува с мнозинство от две трети за осъждане и отстраняване от длъжност на президента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ