В ЦИК разтревожени за организацията на изборите заради недостига на машини

В ЦИК разтревожени за организацията на изборите заради недостига на машини

В ЦИК разтревожени за организацията на изборите заради недостига на машини

Ще има затруднения в организацията на изборите след като ЦИК не успя да договори доставката на допълнителни 1500 машини със "Сиела Норма". Това призна в ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Процедурата с възлагане на допълнителната поръчка вече е затворена, стана ясно още от думите му. "Снощи излезе решение на ЦИК. Очевидно трябва да се съсредоточим върху това как ще се проведат изборите с наличните устройства. Няма време за разкриване на нова процедура. При 9600 устройства ще има затруднения в организацията на изборите. Не мисля обаче, че трябва да се драматизира. Нека все пак да напомня, че в чужбина досега не е използвана машина за гласуване и въпреки това е имало избори. Вот ще има и се надявам той да бъде организиран добре”, заяви Томов.

Компанията, доставила устройствата за вота на 4 април излезе вчера с публично становище, в което обясни с подробни разчети защо не може да изпълни поръчката за допълнителни устройства с бюджета от 6,5 млн. лв., предложен от ЦИК.

Вече е късно и за опцията за наемане на машини, поясни днес Цветозар Томов и подчерта, че в същото време ЦИК най-вече носи отговорността за гарантиране на правото на всеки да гласува нормално.

"Призовавали сме ЦИК бързо да обяви параметрите, за да може не само ние, но и нашите конкуренти да участват в процедурата за поръчката. Никой не би се вързал за подобна цена. Няма как с 6,5 милиона лева да покрием дори половината себестойност на устройствата. От ЦИК отказват да кажат как са пресметнали цената", заяви от своя страна изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. 

По-рано, в ефира на БНТ Веселин Тодоров коментира, че ЦИК прави много грешни сметки. "Установихме, че са включени и президентските избори в процедурата", каза той. По думите му, от ЦИК не са знаели, че в поръчката са включени и президентските избори. Те обаче оскъпяват процедурата почти два пъти, казва Тодоров, тъй като е много вероятно да са на два тура. 

Според него се създава грешно впечатление, че от фирмата продават машините, а всъщност те отговарят основно за тяхното обслужване. Надценката е около 7-8% върху всички разходи, но сега са били склонни да го направят почти без печалба, около 0%. 

"Ако се получи забавяне още 3-4 дни, дори технологично няма да успеем да осъществим процедурата. Казали сме в първия момент, че няма да направим поръчката за 6,5 млн. лева", поясни Веселин Тодоров и призова за политическа намеса, за да бъде покрита поне себестойността на процеса. Той отхвърли тезата, че саботират изборния процес.

"По стария договор за машините не е платена нито стотинка, но нямам право да го коментирам, ние сме платили няколко милиона данъци на държавата. Крайният срок за плащане по този договор е 25 юни", каза още Тодоров. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ