Нетаняху с обвинения за корупция и злоупотреба с доверие

Нетаняху с обвинения за корупция и злоупотреба с доверие

Нетаняху с обвинения за корупция и злоупотреба с доверие

Израелската полиция препоръча да бъде повдигнати обвинения срещу премиера Бенямин Нетаняху за корупция, измама и злоупотреба с доверие, съобщиха информационните агенции.

Разследването е продължило повече от година. Според двете папки с доказателства премиерът, жена му и синът му са заподозрени за получаването на шампанско, пури, бижута и дрехи на обща стойност 1 млн. шекела (250 000 евро), описва френският „Фигаро“.

Главният прокурор Авишай Манделблит трябва да реши дали полицейският доклад да стане официално обвинение.

Нетаняху отхвърли обвиненията и обеща да продължи да управлява страната с „отговорност и лоялност“. Той добави, че прави всички в името на доброто на Израел, „не за пури“. Множество гласове, сред тях и бившият премиер Ехуд Барак, обаче го призоваха да се оттегли до евентуалния процес.

Едното обвинение е свързано с холивудския продуцент Арнън Милчън. Нетаняху е заподозрян, че срещу подаръците, които е приел от него, е подкрепил приемането на закон за данъчни облекчения за израелски граждани, които се завръщат в страната след престой в чужбина, какъвто е случаят с продуцента.

Полицията освен това разследва тайни преговори между Нетаняху и медийния магнат Арнън Мозес, собственик на всекидневника „Йедиот Ахронон“. Според таен запис, попаднал у полицията, Нетаняху обещал да се прокара закон, ограничаващ безплатното разпространение на конкурентния вестник „Израел Хайом“. „Ако се споразумеем, ще направя всичко възможно, за да останеш на поста, колкото пожелаеш“, обещал от своя страна Мозес.  Нетаняху сега се защитава, че този проект е отпаднал.

Нетаняху заяви, че полицията иска да го свали от поста. Според него обвиненията нямат никаква стойност и нищо не го задължава да се оттегли. Спекулациите за политическото му бъдеще обаче нараснаха вчера, след обявяването на препоръките за повдигане на обвинение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ