Корнелия Нинова: Ако частна болница откаже прием на пациент, да спират парите й от НЗОК

Корнелия Нинова: Ако частна болница откаже прием на пациент, да спират парите й от НЗОК

Корнелия Нинова: Ако частна болница откаже прием на пациент, да спират парите й от НЗОК

Частните болници също да бъдат ангажирани в извънредното положение, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя настоя частните болници да бъдат поставени в един и същи режим като държавните и общинските болници и разказа как частно лечебно заведение е отказало прием на бащата на депутат от БСП с остър хирургичен проблем, защото преди това бил потърсил помощ в държавна болница, в която е имало пациенти с коронавирус.

„Ако частните болници откажат да приемат пациенти, трябва да им се спрат парите от Здравната каса“, заяви Корнелия Нинова в ефира на bTV.

Лидерът на БСП се възмути, че в Закона за извънредното положение няма текст, който да въвежда по-големи наказания за спекулантите, а има текст, който предвижда по-големи наказания за медицински лица, които отказват да изпълнят задълженията си. От думите й стана ясно, че спекулантите са наказват с 100 лева глоба.

Тя подчерта, че в Закона за извънредното положение никъде не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми. „Пише, че при неплатени отпуски работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“, обясни Нинова.

„Дадохме предложение за замразяване на битовите плащания за срока на извънредното положение и за 1 месец след неговия край. Не сме предлагали да се опростяват, а да се замразят плащанията, да не се начисляват лихви поне за този период. Не разбирам защо управляващите го сметнаха за популизъм“, каза още Корнелия Нинова.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ