Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нинова: Има ли пари в гаранционния фонд?

101

Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително и за нас и за засегнатите от фалита на кипърското дружество „Олимпик“ български граждани - това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, на извънреден брифинг, на който оповести и внесените 61 подписа за свикването на извънредно парламентарно заседание утре.

"Застраховането е регулиран пазар, в който държавата има своята ключова роля. Освен това, „Гражданска отговорност“ е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци. След като държавата не е упражнила необходимия контрол в лицето на КФН, след като се е стигнало до тук, не може да излезеш и да кажеш на тези хора да си водят делата в Кипър. Възможни са други решения. Ние твърдим, че може гаранционният и обезпечителният фонд в България да платят на хората, да влязат в правата им и тогава от свое име да водят дела в Кипър. Това би било отговорно към тези над 250 000 българи, болници и други юридически лица, които са се застраховали там", коментира Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

"Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки, за да се помогне на хората. Днес се твърди, че ще се чака европейска директива, която да променя европейското законодателство. Ние питаме - защо е необходимо да чакаме това? Ако е необходима промяна в законодателството, свикваме заседание на парламента, тук сме, нека се внесе спешна промяна в българския закон. Могат за 24 часа да помагат на Кирил Домусчиев, не могат да помогнат на над 250 000 българи. Не можем да разберем тази упоритост на правителството, да не иска да помогне на хората, но започваме да си задаваме въпроси", каза още тя  и попита:

"Да не се окаже, че това е пирамида? Има ли пари в гаранционния фонд? Да не се окаже, че там няма необходимите средства и някой не е упражнил контрол къде са и колко са?  Тези въпроси искаме да обсъдим на заседанието на Народното събрание, защото в проекта за решение, който предлагаме, ние възлагаме на КФН да направи доклад с пълната информация за активите на дружеството. Искаме информация за събраните пари в гаранционния фонд и фонда за обезщетение, за това в кои банки се съхраняват, по какъв начин и т.н! Искаме пълна прозрачност за състоянието на фонда! Премиерът да не казва, че трябва данъкоплатците да платят от джоба си тези пари, настоя тя и отсече: "Това не е вярно! Застрахователите внасят в този фонд вноска, която е гаранция именно за такива случаи. Това са пари, удържани от застраховките, които е внесъл всеки човек – така, че да не се прехвърля отговорността на данъкоплатците." Единствената вина е на държавата и институциите - КФН, подчерта Нинова и поиска "да се поеме отговорност не само чрез оставката на Ралица Агайн. Необходима е политическа отговорност за това какво се случва в държавата". 

"За Търговския регистър отговорността се понесе от чиновниците. Министър Цачева все още си дължи оставката за срива в Търговския регистър. Ще бъде освободена Ралица Агайн, но не бива да се спира до там, защото тази практика - освобождаваш някой от администрацията и чиновниците и смяташ, че с това отговорността пада от политическото ръководство, трябва да спре. Тук става въпрос за политическа отговорност, затова че при правителството на Бойко Борисов се руши държавността и институциите. Днес министърът на финансите казва, че Комисията не е знаела как да реагира, какво да направи. Комисията за финансов надзор е институция, има закон. Проблемът е, че институциите в България не работят, че разрушиха държавността и държавата и, че системите една по една започват да рухват", завърши соцлидерката.

още по темата
още от Политика
14
Сряда
Ноември