Нова правителствена цел - до 100 държавни бензиностанции в областните градове

Нова правителствена цел - до 100 държавни бензиностанции в областните градове

Нова правителствена цел - до 100 държавни бензиностанции в областните градове

В понеделник ще бъде готов проектозаконът за създаването на държавна петролна компания. Целта ни е да имаме до 100 бензиностанции в областните градове. Това заяви премиерът Бойко Борисов, докато заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова инспектираха строежа на интерконектора България-Гърция. 

"Дъмпингът и сивата икономика ще останат в миналото при създаването на държавна петролна компания. Цената на петрола е толкова ниска, че всеки иска да си продаде стоката. Ние не го правим срещу никого, искаме да имаме до 100 бензиностанции в областните градове, за да може при криза да се осигурят стабилни цени на горивата за населението. Държавата ни е малка и не може да се говори за картел в бранша, пък и световните представители у нас не биха допуснали подобно нещо", допълни премиерът. 

Относно управлението на коалицията по време на коронавирусната, Борисов коментира, че са взети навременни мерки и правителството се е справило успешно със ситуацията. "Когато тръгна пандемията в Китай и в Италия умираха стотици на ден, имахте голям късмет, че управлявахме. Ако беше Радев, щеше да постъпи като Борис Джонън и Путин – щяха да измрат хиляди", добави той. А за разхлабването на мерките беше категоричен - това трябва да става поетапно. По думите му се очаква около 24 май да отворят детските градини.

Премиерът коментира и строежа на "Балкански поток", който се е забавил заради пандемията, но сега се наваксва със сроковете. "ЕС, САЩ, Русия и Турция са доволни по линия на изграждането на Балкански поток и гръцката връзка за втечнен газ. Това се дължи само на нас. Никой друг нямаше да може да направи Балкански поток. Работата не е спряла, в срок сме. Въпреки пандемията и трудностите „Балкански поток“ върви доста бързо. Тръбите са докарани и разнесени по трасетата. Машините са тук и заваряват. Другата седмица ще пристигнат още машини. Ние сме в най-основната газоразпределителна карта на региона, от която за малко да изпаднем. Всичко това е благодарение на това, че строихме много побързо и по-бързо се организираме. Това отново ни върна в играта. С доста работа, почтеност и откритост започнахме строителството и на интерконектора с Гърция, и на „Балкански поток“. Нашето правителство положи усилия, без които нито един от тези два проекта нямаше да се реализира, а сега те се приоритетни за Европа", каза Борисов при инспекция на строежа на интерконектора България-Гърция. 

"Балкански поток“ е един от 7-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката, работата по проекта не е спряла. Той е стратегически не само за България, но и за целия регион, защото ще ни даде възможност да имаме достъп до друг източник на природен газ – Каспийския регион. Този проект е връзката на Южния газов коридор с тази част на Югоизточна Европа и неговото стратегическо място е много голямо и задачата, която имаме да изпълняваме наистина е много важна", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ