Нови изисквания за кандидатите по мярката 60/40 след 15 юни

Нови изисквания за кандидатите по мярката 60/40 след 15 юни

Нови изисквания за кандидатите по мярката 60/40 след 15 юни

От 15 юни кандидатстването по мярката 60/40 ще бъде с нови изисквания. Промяната предвижда разширяване на обхвата на групата лица, които могат да се възползват от финансовата помощ. Ще се дават възможности не само за субсидия, но и работодателите ще могат да наемат на работа и безработни, регистрирани в бюрата по труда. Това заяви социалният министър Деница Сачева след заседание на ресорната парламентарна комисия. 

"Мярката ще действа след 15 юни така, както и досега, но няма да е нужно фирмите да са спрели работа, да са преустановили своята дейност, нито пък служителите да бъдат в непълно работно време. Ще е нужно да доказват само спад в приходите си. Тези, които до момента са се възполвали, ще могат и занаправед да се възползват от нея. Осигурителният доход ще бъде като този, който е обявен май месец. Ще има възможност работодателите да наемат и безработни лица", обясни министър Сачева.

По думите й, целта е вече да не бъдат плащани компенсации, а субсидии за заетост, за което ще бъде поискана нова нотификация от Европейската комисия след средата на месеца.

Другото предложение е работодателите да имат декларирани данъчните задължения за 2020 г., но не и платени към момента на кандидатстването, за да могат да се възползват от мярката.

Единствено на този етап за сектор "Автобусен транспорт" тази мярка може да стане 80/20. Има предложения такава подкрепа да се окаже и за сектор "Туризъм", но още няма окончателни решения. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ