Дубльор на НСО гласува парламентът

Дубльор на НСО гласува парламентът

Дубльор на НСО гласува парламентът

МВР ще осъществява охраната на служители в администрацията на органите на държавната власт, а при поискване и на президента, председателя на парламента и премиера при наличието на конкретна застрашеност във връзка с осъществяване на функциите им. Това решиха днес окончателно депутатите с промени в Закона за МВР.

В момента органите на властта се охраняват от Национална служба охрана. Въпросът дали тя трябва да охранява политици и служители извън тези на най-висшите длъжности - премиер, президент, шеф на парламента и тн., се повдигна още в края на миналата година. Причината бе поредният инцидент с кола на НСО, когато 14-годишно момче бе блъсното на бул. "Драган Цанков" от автомобил на службата, след като бе закарал секретаря на президента Румен Радев.

Законът за МВР бе приет на първо четене още през септември миналата година. Негов вносител е Министерският съвет, а целта е жандармерията и баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма да се слеят в нова главна дирекция на вътрешното министерство -"Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Първоначалната идея бе тази дирекция да охранява само специални товари и служители на МВР. Между първо и второ четене обаче депутати от ГЕРБ внесоха предложение функциите й да се разширят и в охрана на политици. Окончателно обаче звеното ще охранява най-вече служители в администрацията на органите на държавната власт. 

Предвижда се охрана и на президента, премиера и председателя на парламента у нас, както и на пътуванията им в чужбина. Новото звено ще може да охранява още вицепрезидента и главния прокурор, но само след подадено от тях заявление. Иначе обхватът и срокът на охраната на служителите от администрацията ще се определя от комисия с председател главния секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и този на новосъздаденото звено.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ