Няколко щата решават кой ще е следващият президент на САЩ

Няколко щата решават кой ще е следващият президент на САЩ

Няколко щата решават кой ще е следващият президент на САЩ

От няколко ключови щата зависи кой ще е новият президент на САЩ – това са Аризона, Северна Каролина, Невада, Уисконсин, Мичиган, Мейн, Джорджия, както и критичния Пенсилвания, пише CNN.

По последни данни кандидатът на демократите Джо Байдън си е осигурил 238 гласа в Избирателната колегия – малка преднина пред съперника от Републиканската партия Доналд Тръмп, който разполага с 214. Необходимите електори за мнозинство са минимум 270.

Още преди преброяването да приключи Байдън е спечелил повече гласове от който и да е президент в историята – над 70 млн., изравнявайки рекорда на Барак Обама от 2008 година, предаде „Гардиън“. „Няма да се успокоим, докато не бъде преброен вотът на всички“, написа кандидатът на Демократическата партия в профила си в Twitter.

Доналд Тръмп, за който са гласували общо малко над 67 млн. американци, спечели надпреварата във Флорида, един от щатите, които Байдън се надяваше да откъсне от картата на президента. За сметка на това бившият вицепрезидент поведе в Уисконсин и се надява, че Аризона, където има 5-процентна преднина при преброени 82% от бюлетините може да бъде първата му победа, при която една територия ще се оцвети в синьо, вместо в червено. Байдън държи малка преднина и в Милуоки, както и в Мичиган.

Подобна е ситуацията и в Невада, където Хилъри Клинтън спечели с тънка разлика през 2016 година. Заедно с Пенсилвания това са двата решаващи щата, които обаче са преброили под 70% от гласовете си до момента.

Контролът в Конгреса също е на кантар – републиканците се борят за мнозинство в Сената, очаква се Камарата на представителите да остане в ръцете на демократите, пише „Би Би Си“.

Изходът от вота на американците може да остане неизвестен за още около седмица, до преброяването на всички бюлетини.

Междувременно САЩ са напът да отбележат най-високата избирателна активност от един век насам. Повече от 100 млн. души са упражнили правото си на глас предсрочно, а десетки милиони го направиха на 3 ноември. Около 60% от избирателите са гласували.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ