ОАЕ и Бахрейн подписват споразумение с Израел в Белия дом

ОАЕ и Бахрейн подписват споразумение с Израел в Белия дом

ОАЕ и Бахрейн подписват споразумение с Израел в Белия дом

Обединените арабски емирства и Бахрейн официално ще установят дипломатически отношения с Израел на церемония в САЩ днес, предадоха световните медии.

В 16:00 ч. по Гринуич, американският президент Доналд Тръмп ще е домакин на събитието в Белия дом, което ще доведе до стратегическо пренареждане на страните от Близкия изток срещу Иран, пише „Ройтерс“.

Своите подписи в полза на примирието ще положат израелският премиер Бенямин Нетаняху, външният министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед ал-Нахян и външният министър на Бахрейн Абдулатиф Ал Заяни.

Според France 24 на церемонията са поканени стотици гости. Кореспондентът на изданието в Йерусалим, Ирис Маклер, обаче отбелязва, че не става дума за сключване на примирие, а за нормализиране на отношенията.

Двете арабски страни от Персийския залив ще се присъединят към Египет и Йордания в подобряването на връзката с Израел, откъдето, като част от сделката, се съгласиха да не анексират Западния бряг, пише ДПА.

Обединението на трите държави се случва на фона на нарастващото влияние и разработката на балистични ракети от Иран, откъдето вече критикуваха споразуменията между страните.

Властите в Палестина също изразиха недоволство, а тази седмица премиерът Мохамед Ищайех призова за преосмисляне на отношенията с Арабската лига. „Вторник ще е черен ден в историята на арабските нации и загуба за институцията, наречена Арабска лига“, коментира той, цитиран от „Ал Джазира“.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ