Обединеното кралство понижи акциза върху горивата

Обединеното кралство понижи акциза върху горивата

Обединеното кралство понижи акциза върху горивата

Финансовият министър на Обединеното кралство Риши Сунак обяви в сряда незабавно понижаване на акцизите върху горивата и по-дългосрочно намаляване на данъците за служителите в опит да ограничи историческия удар върху стандарта на живот в страната, предаде Си Ен Би Си.

В пролетното си обръщение Сунак съобщи, че акцизът върху горивата ще бъде намален с пет пенса на литър за 12 месеца. Той заяви пред британския парламент, че това понижение ще струва 5 млрд. паунда и ще влезе в сила веднага. Правителството се надява понижението да доведе до спад на цента на бензина в бензиностанциите на фона на скока на световните цени на петрола.

Нивото на акциза върху горивата, чиито принос за британските публични финанси е значителен, е замразено на 57,95 пенса на литър от 2011 г. насам.

Сунак също така разкри планове за удвояване на размера на правителствения фонд за подкрепа на домакинствата до 1 млрд. британски паунда за хората, които са засегнати от по-високите цени на енергията.

Слънчеви помпи, термопомпи и други сходни мерки ще подлежат на нулев данък върху добавената стойност, намален от 5%.

Сунак е под голям натиск да постави под контрол нарастващите разходи за живот във Великобритания, където семействата са изправени пред рекордно повишение на сметките за енергия, а инфлацията достигна най-високите си нива от десетилетия на фона на конфликта между Русия и Великобритания.

Годишната инфлация в Обединеното кралство нарасна до 6,2% през февруари, стана ясно от нови данни в сряда. Това е най-високото равнище на инфлацията от март 1992 г.

Английската централна банка очаква инфлацията да достигне връх от 8% през второто тримесечие.

В изявлението си в сряда Сунак обяви още, че ще повиши прага, от който служителите започват да плащат национална застрахователна вноска, с 3000 паунда.

Той също така обеща да намали данъка върху доходите от настоящите 20% на 19% през 2024 г., заявявайки пред парламента, че това се равнява на „понижаване на данъците с 5 млрд. паунда за над 30 млн. души“.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ