Облекчават административната тежест за доставчиците на социални услуги

Облекчават административната тежест за доставчиците на социални услуги

Облекчават административната тежест за доставчиците на социални услуги

Парламентът облекчи административната процедура за регистрация на доставчиците на социални услуги като прие на първо четене промени в Закона за социално подпомагане.

Така отпада изискването при заявяване на административната услуга по вписване в регистъра те да прилагат оригинал или заверено копие на удостоверение за актуално състояние или регистрация, издаден от компетентния съд, както и заверено копие на карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ.

Агенцията за социално подпомагане по служебен път ще извършва справка в електронната база данни на търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, и на регистър БУЛСТАТ.

Предвижда се да отпадне и срокът за пререгистрация на доставчиците на социални услуги, тъй като удостоверението за регистрация е безсрочно и няма основание да има срок за подновяване на регистрацията им.

С промените в Закона за социално подпомагане се правят и изменения в Закона за закрила на детето. Те предвиждат доставчиците на социални услуги при заявяване на административната услуга по издаване на лиценз за социални услуги за деца да не представят копие от картата за идентификация по регистър БУЛСТАТ, удостоверение за актуално състояние, декларация, че кандидатът не е обявен в несъстоятелност, не е в производство за обявяване в несъстоятелност и не е в ликвидация, свидетелство за съдимост на лицето, а за юридическите лица - свидетелство за съдимост на членовете на управителните им органи.

Единствено физически лица, извършващи търговска дейност, и юридически лица, възникнали съгласно законодателството на друга държава членка на ЕС, или на друга държава от Европейското икономическо пространство, ще представят свидетелство за съдимост на чуждите граждани и на членовете на управителните им органи и декларация, че не са обявени в несъстоятелност. Те ще представят и документи, удостоверяващи регистрацията по националното им законодателство.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ