Облекчиха достъпа на граждани на трети държави до българския пазар на труда

Облекчиха достъпа на граждани на трети държави до българския пазар на труда

Облекчиха достъпа на граждани на трети държави до българския пазар на труда

Парламентът прие да се разшири възможността за достъп на граждани на трети държави до българския пазар на труда. Това стана с приемане на промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност на второ четене.

Според новия текст достъп до пазара на труда на работници - граждани на трети държави, се разрешава при условие че в предходните 12 месеца общият брой на гражданите на трети държави, работещи за местния работодател, не надвишава 20 на сто от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани, граждани на други държави от ЕС, на държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Швейцария, а за малки и средни предприятия - 35 на сто.

С промените отпадна и изискването преди наемането на работници от трети държави работодателят да направи предварително проучване на пазара на труда, т.нар. пазарен тест.

От БСП възразиха срещу промените. Според социалистите измененията ще доведат до социален дъмпинг, тъй като ще се улесни внос на работници от трети държави, където работните заплати са по-ниски от тези в България.

„Това на практика ще замрази заплатите у нас”, каза Надя Клисурска от БСП, цитирана от БТА. „Промяната е в ущърб на българската работна ръка”, заяви колегата й Георги Гьоков.

„Когато българският работодател не намери подходящата работна сила на българския пазар на труда, му даваме възможност да търси работна сила от трети страни”, обясни Хасан Адемов от ДПС. „Нека да се замислим не само за интереса на работодателите или на работниците, а как българската икономика да повиши производителността си и да догони европейския ръст на БВП”, призова той.

„Тази мярка е искана от бизнеса, бизнесът е достатъчно интелигентен и може да прецени дали е икономически изгодно да се внесе работна ръка от чужбина”, заяви Николай Сираков от ГЕРБ. „Когато се види, че тази мярка е излишна, тя може да бъде отменена”, смята той.

Предстои утре да бъдат гласувани и останалите текстове от законопроекта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ