Общините искат да плащат ток като битови потребители

Общините искат да плащат ток като битови потребители

Общините искат да плащат ток като битови потребители

Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия, като общините са разработили няколко варианта на методика, включително и за компенсации, предава БНР.

НСОРБ настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.

"Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества. Няма някаква яснота точно по този въпрос как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти, които предлагаме като услуги", добави Панов.

1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване сутрин и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се варианти за уличното осветление на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветление на над 20 исторически и културни сгради. 5% намаление на консумацията на ток се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново.

"Абсурдната ситуация е заради все още не приетия държавен бюджет за тази година и Закона за публичните финанси, който не им позволява да платят по-високите сметки за януари навреме и в срок", каза зам.-председателят на Сдружението на общините и кмет на Троян Донка Михайлова.

Според нея, Народното събрание трябва да направи поправки в Закона за публичните финанси. "Ако това не се случи, всеки кмет трябва да поеме своята отговорност – да плати и да бъде наказан, или да не плати и да постави под риск нормалното функциониране на общините. Това важи за всички публични институции. Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по преговорите за бюджета за 2022 г. постигнахме взаимо разбиране и много добри резултати. Сега очакваме среща и с премиера на която ще настояват общините настояват да не бъдат третирани като небитови абонати наравно с бизнеса на свободния пазар", смята Михайлова.

"Очакваме за февруари компенсации в рамките на 75 на сто от ръста в сравнение с предходната година, но не повече от 250 лв. мегаватчас", каза още Михайлова.  

По-късно от община Хисаря и община Добричка обявиха, че минават на режим на тока като ще изключват уличното и парково осветление през нощта. 

Кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева издаде заповед, в която е посочено, че от 1 февруари за времето от 23:00 до 4:00 часа ще бъде спирано уличното осветление, а общинските учреждения и институции трябва да преминат на алтернативно отопление.

"Не можем да си позволим да плащаме сметките за ток. Все още няма приета рамка за бюджета. Ползваме 1/12 от миналогодишния. Сметките за ток са драстични и непосилни. Ако продължим така - това означава, че общината трябва да плати 1 млн. лева за ток", каза за БНТ кметът на курортния град инж. Пенка Ганева.

Повече от два пъти са се увеличили разходите за електрическа енергия в община Добричка. Общата сума за ток на общината от 1 юли до 31 декември 2020 година е била 187 000 лева, докато за същия период на 2021 година тя нараства на 399 000 лева. Най-голям дял в тези разходи има уличното осветление – над 234 000 лева.

Това налага ограничителни мерки, една от които е режим на тока за улично осветление, наложена със заповед на кмета. В 51 от 68-те села на общината часовниците вече са програмирани да изключват уличното и парково осветление от 23:30 до 4:00 часа.

Междувременно, от ГЕРБ призоваха държавата да плати разликата в сметките за ток на общините. От партията настояват 100% от разликата в сметките за ток на общини, болници, културни институти, училища, детски градини, ясли и старчески домове да бъдат платени от държавата. Депутатът Делян Добрев заяви, че още днес бившите управляващи ще внесат проекторешение в деловодството на парламента и настояват то да бъде разгледано следващата седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ