Обвиняват президента на Венецуела в държавен преврат

Обвиняват президента на Венецуела в държавен преврат

Обвиняват президента на Венецуела в държавен преврат

Председателят на Народното събрание на Венецуела, Хулио Борхес, обвини президента на страната Николас Мадуро в държавен преврат, съобщава Reuters.

Обвинението идва в отговор на присвояването на законодателната власт от Върховният съд на Венецуела, който се контролира от социалистическото правителство на президента Николас Мадуро. Лидерите на опозицията нарекоха Мадуро диктатор и призоваха армията да не остава безучастна. 

Отнемането на правомощията на парламента веднага получи широк международен отзвук. САЩ и ЕС осъдиха акта и го определиха като отдалечаване от демокрацията. Съседните на Венеуела страни като Бразилия, Аржентина, Мексико, Колумбия, Чили, Гватемала и Панама изразиха силна загриженост, а Перу оттегли пратеника си от страната.

Народното събрание, което е опозиция на социалистическата политика на Мадуро, спечели мнозинство в края на 2015 г. на фона на безпрецедентна икономическа криза. От началото на тази година обаче Върховния съд в страната отхвърля почти всички решения на парламента, определяйки ги за нищожни. Вчера Върховният съд окончателно отне функциите на Народното събрание. 

"Функциите на Народното събрание ще се изпълняват от тази камара или друг избран огран, докато това Народно събрание е извън закона", каза съдът в своето решение.

"Николас Мадуро е извършил държавен преврат... това е диктатура", заяви председателят на Народното събрание Хулио Борхес, преди да разкъса копие от решението на Върховния съд по време на пресконференция пред сградата на съда. "Това е боклук от хора, които са отвлекли Конституцията, правата и свободата на венецуелците... Народното събрание не признават пред Върховния съд", каза още той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ