Радев и Слави Трифонов с по-голямо одобрение от Борисов, показва ново проучване

Радев и Слави Трифонов с по-голямо одобрение от Борисов, показва ново проучване

Радев и Слави Трифонов с по-голямо одобрение от Борисов, показва ново проучване

Неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен. В подобна ситуация бяхме през 2018 г., когато имаше отново ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна управлението. Това коментира социологът Добромир Живков, който в предаването „Тази сутрин“ представи данните от съвместни проучвания на bTV и „Маркет Линкс“, проведени сред 1093 пълнолетни лица в страната и 500 в София. Те са направени в периода 28 юли – 03 август 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата. 

„Годините на кабинета „Борисов 3“ се движат в пикове и спадове, в момента сме може би в най- ниската точка. Едва около 20% от българите смятат, че в момента държавата се развива в правилната посока“, отбеляза социологът.

Одобрението за политиците

Според данните, одобрението за президента Румен Радев в страната е 51,3%, а в София е 34,6%. Слави Трифонов е втори с 37,7% одобрение в страната и 23,2 на сто в столицата. Следва Мая Манолова, която събира одобрението на 29,4% от хората в страната и 20,4 на сто от тези, които живеят в София. След нея се нарежда премиерът Бойко Борисов, чието одобрение в страната е 20,7%, а в София е 20%. Христо Иванов е следващият с одобрение от 17,6% в страната и 26,3% в столицата. 

Според социолога в ситуацията на COVID-19 в цял свят се говори за нов тип лидерство. В такъв тип криза, като тази с пандемията, лидерството ще играе все поважна роля, посочи той.

„Виждаме голяма промяна, особено в сравнение с 2009 г., когато Борисов стана премиер. В последното проучване рейтингът му е много нисък. Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме отчитали и е сериозен индикатор за тежката лидерска криза в най-голямата политическа криза в страната. Към момента, одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме“, обясни Добромир Живков. 

Политическите нагласи

На въпрос "Ако изборите бяха днес, ще гласувате ли"  52,5% от анкетираните в страната отговарят с "Да, отговор "По-скоро да" дават 23.2%.  "Не знам" е отговорът, избран от 12,3 на сто от анкетираните. 3,9 на сто отвръщат с "По-скоро не", а с "Не" отговарят 8,1%. Авторите на проучването тълкуват тези данни като висока степен на мобилизация на гражданите. Политическата обстановка води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. Държавата и гражданите са събудени, хората са готови да отидат да гласуват, но това не означава, че са направили своя избор за кого да гласуват“, обясни Добромир Живков.

Шест партии и една гражданска асоциация получават електорална подкрепа според проучването. Първа политическа сила все още е ГЕРБ с 15,2%, но практически почти поделя тази позиция с партията на Слави Трифонов "Има такъв Народ" - 15%. БСП е трета с 13,5%. Следват я ДБ с 6,6% и ДПС с 6,3%. На шесто и седмо място се нареждат съответно "Обединени патриоти" с 3% и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова с 2,6 на сто. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ