Огнян Герджиков: Слави Трифонов и Бойко Борисов са един типаж

Огнян Герджиков: Слави Трифонов и Бойко Борисов са един типаж

Огнян Герджиков: Слави Трифонов и Бойко Борисов са един типаж

„Не знам кой реди кабинета, аз съм далеч от кухнята, но е очевидно, че има сблъсъци на интереси. Водещата роля е на „Има такъв народ“, като партията няколко водещи фигури, начело със Слави Трифонов, които в крайна сметка би трябвало да определят ролите“. Това заяви пред БНТ  проф. Огнян Герджиков.

По думите му Слави Трифонов е авторитарен тип, който не позволява много да му се месят.

„Ако нещо си науми трудно може да му се скърши кахърът. От тази гледна точка малко си прилича с Бойко Борисов, един типаж са, не е нещо много по-различно. Вероятно здравословни проблеми го въздържат да бъде министър-председател.“, каза той, като добави, че бил бил много изненадан, ако Слави Трифонов се кандидатира за президент.

Според него едно правителство на малцинството е много нестабилно и е огромен риск.  

Проф. Огнян Герджиков заяви още, че дава висока оценка на служебния кабинет, като по думите му там има изключително качествени хора, които са свършили много добра работа.

„Бих бил щастлив, ако поне една част от тези министри бъдат част от редовен кабинет. Никак не е сигурно, че предложението на „Има такъв народ“  за кабинет ще бъде подкрепено и ще мине през пленарната зала, защото според мен има сериозни различия между ИТН и партиите на протеста. От ИТН действат с особено самочувствие при наличието само на 65 депутати, а не на 165 такива“, каза бившият служебен премиер.

Той коментира предложения от "Има такъв народ" проектокабинет.

„Огромна част от предложените имена са непознати. Ради Найденов е изключително попадение, би бил добър външен министър. Хубавото е, че в кабинета има не малко юристи. Не познавам лично Петър Илиев и не съм достатъчно близко в проблематиката, за да знам доколко има основателни причини да бъде атакуван, но той е много качествен юрист. Не виждам в тези имена изявени експерти, каквито са например на икономиката и на финансите в служебния кабинет“, каза той.  

Проф. Герджиков добави, че допреди 2-3 дни е бил оптимист, че ще има редовно правителство, но от вчера вероятността за такова е много крехка и „спокойно може да се счупи“.

Той уточни, че е важно с какви хора ще бъдат обградени тези министри, за да бъдат успешни или не, като съветниците са дори по-важни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ