Ремонтирана за 18 млн. лв. пленарна зала посреща утре депутатите

Ремонтирана за 18 млн. лв. пленарна зала посреща утре депутатите

Ремонтирана за 18 млн. лв. пленарна зала посреща утре депутатите

Депутатите утре ще влязат в нова, по-модерна пленарна зала, намираща се в сградата на Бившия партиен дом. Достъпът до нея ще бъде със специални чип карти, а депутатите за пръв път ще се радват на пряка слънчева светлина в залата, която ще достига до тях през стъкления купол на тавана на зала "Света София". 

Около 18 млн. лв. струва ремонтът на новата пленарна зала на парламента. Това е цена без допълнителни оборудвания, озвучаване и системите за видеонаблюдение и гласуване, заяви Николай Боцилов, държавен експерт в дирекция "Управление на собствеността" пред журналистите, които разгледаха новата зала ден преди старта на новия парламентарен сезон.  

Общата площ на новата зала е около 1050 кв. м. Тя е боядисана в бяло и синьо, като в същия цвят са столовете и мокета, който е специален тип "Аксминстър". Стените са облицовани с акустични панели, а таванът над ложите и местата за гости и журналисти е окачен. 

"Вентилацията тук е съвсем различна, осветлението е съвсем различно, акустиката е също на много добро ниво", каза Боцилов и разказа, че старата зала е била много по-висока от сегашната. "Като направихме преустройството, се появиха две зали", уточни той.

Новата пленарна зала разполага с 270 работни места. При свикване на Велико народно събрание обаче те ще бъдат демонтирани и ще се сложат други, така че зад депутатските банки да могат да сядат и 400 души, обясни инж. Николай Бациев за "24 часа".

Пленарните банки, на които ще седят депутатите, са разположени на 12 реда като между първия и последния ред има 1,70 метра денивелация. Всеки от депутатите ще има 90-сантиметрово работно място и ще стои на отделен въртящ се стол. Пред всеки ще има микрофон, за да се изказва и от място, а не само от трибуната. Първата сесия в новата зала, обаче, ще започне със старите пултове за гласуване, тъй като новите щели да са готови чак след 6 месеца. А докато приключи ремонтът на стола, ще се хранят с кетъринг. Достъпът в новата част на сградата, където е пленарната зала, включително асансьорите, вече е с магнитни карти.

Пленарната зала разполага с две ложи - за президента и вицепрезидента и за патриарха. Правителството ще е разделено на две, защото има по 13 места за премиера и министрите му от двете страни на трибуната под президиума. На него има седем места за председателя и заместниците му. Досега бяха 5 и в парламенти с поголям брой групи се налагаше да се въвежда ротационен принцип, тъй като на всяка се полага зам.-шефско място. Гостите в парламента, ще сядат в галерии, разположени отстрани на депутатите, а не както досега на балкона. А журналистите ще се настанят ред след последните депутатски банки. 

Най-голямата екстра на залата е стъкленият таван по подобие на германския Бундестаг, който струва около 1 млн. лв. Той е удароустойчив, шумоизолиращ, звукоизолиращ и осигурява защита от ултравиолетови лъчи. За него бе изградена специална носеща стоманена конструкция, която тежи 56 тона. А в най-високата си част той е на 17-метрово разстояние от депутатите. Стъкленият купол ще дава на депутатите пряка естествена светлина, за разлика от досега, когато те заседаваха на лампи от сутрин до вечер. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ