Окончателно: Лиценз за организиране на лотарийни игри ще има само държавата

Окончателно: Лиценз за организиране на лотарийни игри ще има само държавата

Окончателно: Лиценз за организиране на лотарийни игри ще има само държавата

Лиценз за организиране на лотарийни игри ще може да бъде издаден само на държавата. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене текстове от Закона за хазарта. Законопроектът, който беше внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов, влиза в сила след обнародването му в „Държавен вестник“. Оттам нататък лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват.

Освен това се забранява разпространението на билети, фишове и талони или други удостоверителни знаци а участие в лотарийни игри в обекти или вериги от обекти (пунктове), които не са включени в удостоверението и не са обозначени за съответните игри.

Забранява се изплащането на печалбите от лотарийни игри извън обекти или вериги от обекти, както и извън банки.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра.

Издадените фишове, талони или други удостоверителни знаци, които не са продадени до влизането в сила на този закон, се унищожават до 31-ви декември 2020 г.

Вносителят на текстовете Валери Симеонов обясни, че няма да има държавни гаранции за изплащане на печалбите, тъй като това са частно-правни отношения.

„В първоначалния вариант на закона бяха заложени такива гаранции, но по време на разискванията в крайна сметка депутатите преценили, че държавата не е редно да се меси“, разясни Симеонов.

По думите му, печалбите могат да бъдат получени по силата на общите правила на съответните игри.

„Променихме закона, защото преценихме, че не е редно държавата да се бърка в тези частно-правни отношения. Така че всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да си ги получат. Парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата“, коментира още Валери Симеонов. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ