Олаф Шолц иска 80% от германците с първа доза ваксина до януари

Олаф Шолц иска 80% от германците с първа доза ваксина до януари

Олаф Шолц иска 80% от германците с първа доза ваксина до януари

Германският канцлер Олаф Шолц постави на правителството си амбициозна цел да постигне 80% ваксинирани до 7 януари догодина.

Целта се отнася до поставянето на първа доза според говорителя на правителството Щефен Хебестрейт. В момента 61,2 млн. души в Германия са с първа игла, което представлява 73,6% от общото население, пише ДПА.

За да бъдат достигнати желаните 80%, още 5,3 млн. души трябва да получат ваксина до поставения краен срок. На 7 януари Шолц планира да проведе следващи дискусии за борбата с пандемията с премиерите на германските провинции.

Докато усилията за справяне с бързото разпространение на варианта „Омикрон“ продължават, Съветът по етика на страната се обяви в полза на разширяването на изискването за ваксиниране в някои професии до „значителни части от населението“.

В допълнение към предоставянето на ваксинации в цялата страна и достатъчно складове за ваксини, трябва, доколкото е възможно, да зависи от индивида коя ваксина да получи, смятат от етичното учреждение. Освен това оттам бяха помолени да направят оценка по въпроса от федералното правителство и провинциите за задължителна ваксинация, която влиза в сила в началото на следващата година.

Шолц, който се изказа в подкрепа на този ход, коментира, че депутатите в Бундестага ще могат да гласуват по съвест за мярката.

Честотата на новите инфекции за седем дена на 100 хил. жители в Германия е спаднала в сряда според Института „Роберт Кох“. Оттам отчитат стойност от 289 в сряда, спад от 306,4, която бе регистрирана във вторник, и от 353 от миналата седмица.

В сряда в страната са регистрирани 45 659 новозаразени, а точно преди седмица новите инфекции бяха 51 301. Броят на болните намалява от около три седмици, но експертите се опасяват, че тенденцията може да се обърне заради силно заразния „Омикрон“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ